brand logo + logo Bakkerwereld


De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld

Tien tips bij het kiezen van de juiste leverancier

Ondernemers kiezen hun leverancier vaak op basis van gevoel en emotie. Dat kunnen goede raadgevers zijn, maar ook behoeftebepaling, prijs, vestgingsplaats, kwaliteit, service en bewezen betrouwbaarheid spelen een rol. Breng in kaart wat jij belangrijk vindt. Dan weet je precies hoe je een goede afweging kunt maken.

Lees verder

 


Tip 1. Goede inventarisatie/behoeftebepaling

 

Het kiezen van een goede leverancier begint bij een goede inventarisatie/behoeftebepaling: wat heb je precies nodig? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Als het om een nieuwe machine gaat, denk dan goed na over de producten waarvoor je het apparaat wilt gebruiken. Over welke capaciteit en specificaties moet de machine beschikken? Past de machine in je toekomstvisie? Kijk naar technische vernieuwingen die op de korte of middellange termijn mogelijkheden bieden voor verdere automatisering. Uiteindelijk gaat het erom dat de bakker die machine kiest die bij hem past. Investeren loont alleen als het op de juiste manier gebeurt.


Tip 2. Prijs

 

Daarnaast speelt natuurlijk de prijs een belangrijke rol. Maar enkel kijken naar de aanschafprijs is niet maatgevend. Goedkoop is vaak duurkoop. Kies je voor nieuw of gereviseerd? Hoe hoog is de inruilwaarde. Bieden de machines mogelijkheden tot energie- of waterbesparing? Let ook op de levensduur, de afschrijvingskosten per periode, de inruilwaarde.

De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld

Tip 3. Vestigingsplaats

 

Kies je voor een regionale leverancier of voor een landelijke? De voor- en nadelen zijn van bedrijf tot bedrijf verschillend. Heeft jouw bedrijf meerdere vestigingen, dan is levering door een landelijk opererende leverancier interessant in verband met de eenheid van prijsstelling en betaling. Een regionale leverancier biedt voordelen met betrekking tot de snelheid van uitleveren.


Tip 4. Kwaliteitseisen 

 

Bekijk – liefst ter plekke –of de leverancier aan specifieke kwaliteitseisen kan voldoen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan HACCP. Test de machine in de praktijk uit, als die mogelijkheid er is.


Tip 5. Service

 

Onder service wordt verstaan: het nakomen van afspraken over onder meer de wijze en het tijdstip van leveren; hygiënisch produceren, verpakken, transporteren én afleveren; rekening houden met milieueisen; bereidheid tot het leveren van spoedbestellingen; het verstrekken van productoverzichten, productinformatie en –specificaties en bijvoorbeeld de aanwezigheid van een 24 uur storingsdienst.


De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld
De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld

Tip 6. Bewezen betrouwbaarheid

 

Een bedrijf met een lange en solide geschiedenis straalt vertrouwen uit. Verdiep je in de ervaring die de leverancier in de tijd heeft opgedaan en praat met hen over hoe hun verleden van toegevoegde waarde kan zijn in jouw huidige project. Als een bedrijf in woorden, beelden en acties kan bewijzen dat zij hun vakgebied bijzonder goed kennen, geeft dit je het vertrouwen dat zij de juiste mensen zijn om mee samen te werken. Bedrijven met een lange rij loyale en terugkerende klanten, zijn vaak een bewijs van betrouwbaarheid.


Tip 7. Hoe vind je de juiste leveranciers 

 

Misschien heb je je wensen wel duidelijk inzichtelijk gemaakt, maar nog geen passende toeleverancier gevonden. Naast het raadplegen van leveranciersoverzichten, zoals dit Digi-magazine en de Bakkersgids van Bakkerswereld, kun je ook bij collega’s te rade te gaan. Veel goede tips komen vaak via via. Aarzel niet om mensen uit de branche om tips en advies te vragen. Benader personen met een succesvol bedrijf en wie weet willen ze wel wat van hun contacten met je delen.

 

Als je eenmaal een paar leveranciers op het oog hebt, is het een goed idee om ze wat beter te bestuderen: Kijk of er recensies op hun facebookpagina staan en gebruik Googletrucjes (zoals bedrijfsnaam + negatief woord zoals ‘slecht’) om erachter te komen hoe goed of slecht een bedrijf écht is. Ook een recensiesite zoals Yelp kan hier uitkomst bieden.


De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld
De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld


Tip 8. Een offerte aanvragen

 

Het aanvragen van een offerte kan helpen bij het vinden van een fabrikant die bij jouw budget past. Vooral bij het bestellen bij groothandels is het raadzaam om te vragen naar de minimumhoeveelheid die afgenomen moet worden. Dit heet ook wel MOQ (minimum order quantity - minimale bestelhoeveelheid). Bedenk eerst of de MOQ van dit bedrijf wel in je budget (en je bakkerij) past. Verschillende bedrijven kunnen radicaal andere MOQs hebben, dus zorg dat je precies weet hoeveel je bij je beoogde leverancier moet afnemen.

De juiste leverancier kiezen - Bakkerswereld

Tip 9. Bestel bij één leverancier 

 

Probeer zo veel mogelijk bij één leverancier te bestellen. Dit bespaart tijd en geld en zorgt voor overzicht. Het afwikkelen van een factuur bijvoorbeeld kost - als alle kosten worden meegerekend - al snel €15 tot €18.


Tip 10. Uniek proces

 

Neem geen overhaaste beslissingen. Leveranciers en fabrikanten vinden is een uniek proces en voor de meeste mensen een hele nieuwe ervaring. Een leverancier vinden die echt bij je past is een belangrijke, maar niet altijd makkelijke stap. Je kunt makkelijk gefrustreerd of ontmoedigd raken als het niet meteen lukt, maar in de meeste gevallen moet je simpelweg nog ietsje meer geduld en doorzettingsvermogen hebben voor je de perfecte partner voor je (nieuwe) bedrijf gevonden hebt.

Bronnen: Bakkerswereld, Boonedam, Misset Horeca en Shopify.

De juiste leverancier kiezen: 10 tips

3/8
Loading ...