brand logo + logo Finance


Voorwoord

Financials gaan voor strategische partners 

In de periode juli en augustus 2021 deden we online onderzoek onder lezers van ExecutiveFinance en CM: ControllersMagazine om hun inkoopgedrag te inventariseren. Welke aanbieders kiezen financials en wie zijn favoriet? In totaal vulden 411 financials (van CFO tot financiële managers en controllers) de vragenlijst in waarmee het een representatief onderzoek mag worden genoemd. Het is al de tweede keer dat we uitzoeken met wie u het liefste zaken doen. En dat in maar liefst 8 categorieën. Van financiële software tot M&A dienstverleners… Van banken en verzekeraars tot opleiders en managementconsultants… Omdat we dit onderzoek voor de tweede keer doen hebben we vergelijkingsmateriaal. Wie behoort tot de top, wie glijdt af en wie challenged de gevestigde orde?

Lees verder


Anja Jalink en Ronald Bruins

Ronald Bruins, hoofdredacteur Executive Finance 
Anja Jalink, hoofdredacteur ControllersMagazine 

Vaak betrokken bij inkoop

Een aantal zaken valt op. Financials zijn vaak betrokken bij de inkoop van de genoemde categorieën. 79 procent geeft aan betrokken te zijn bij de inkoop van goederen en diensten. Weer 82 procent daarvan is betrokken bij de inkoop van financiële software, waar we partijen als Exact, SAP, Afas, Microsoft, Unit4 en Oracle in de top tegenkomen. Bij accountantskantoren ontloopt de bekendheid van de big four (PwC, Deloitte, EY en KPMG) elkaar niet veel. BDO weet daar knap kort achteraan aan te sluiten. Bij managementconsultants zien we die big four weer terug, maar dan onderbroken door een logische kandidaat op plaats twee: McKinsey & Company. Bij de banken scoren Rabobank, ING en ABN AMRO het hoogste. De meest bekende verzekeraars zijn achtereenvolgens Aegon, Interpolis, Centraal Beheer, Nationale Nederlanden en Aon.  

 

Bekendheid en voorkeur

Wat kunt u nu met dit overzicht? Het Partner of Choice-onderzoek laat zien welke bekendheid, maar ook welke voorkeur uw peers hebben voor bepaalde leveranciers die relevant zijn voor finance professionals. Het is zo de eerste stap voor het maken van de juiste inkoopkeuze. Dat goed inkopen begint met vragen. Wat doen we zelf en wat besteden we uit? Make or buy. Maar ook: welke leveranciers zijn er en welke reputatie hebben ze? Met die vraag helpen we u met het Partner of Choice-onderzoek rechtstreeks. Maar dan nog is het voor u de vraag waar u met uw inkoop op focust. Gaat u voor een lange-termijnrelatie waarin u waarde creëert, is geld besparen uw belangrijkste drijfveer of wilt u een risico beheersen? Deze uitgangspunten zijn belangrijk om in het begin van het inkoopproces op tafel te leggen en te bespreken.  

 

Doorslaggevend belang

Daarbij zien we in de markt dat het bieden van meerwaarde in de keten vaker van doorslaggevend belang is. Samen met uw leverancier gaat u voor duurzaamheidsdoelen, wilt u het niveau van dienstverlening verhogen of u realiseert samen innovaties. Kortom, uw leverancier wordt meer en meer een strategische partner. Eén waarbij u niet voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten. Ondanks het feit dat u als financial op de kleintjes let. U weet namelijk drommels goed dat de echte besparing verderop zit. In hecht samenwerken in de keten.

Voorwoord Anja Jalink en Ronald Bruins

3/9
Loading ...