brand logo + logo De Architect


Mark Jansen en Stefanie Wolgast, Mosa

Mark Jansen en Stefanie Wolgast, Mosa

‘We maken het leven van architecten gemakkelijker’

Mosa stelt architecten niet alleen in staat de meest karakteristieke tegeloppervlakken te ontwerpen. De keramische tegelproducent accommodeert ook de volledige digitale reis van de ontwerpers. Bovendien is Mosa hard op weg om de meest duurzame tegelproducent ter wereld te worden. “Onze tegels overleven vaak de levensduur van een gebouw. Dit is belangrijk voor een circulaire benadering van gebouwen.”

Lees verder

Mosa is een van de grootste en oudste bedrijven uit de Nederlandse bouwkeramische industrie. Al sinds 1883 ontwerpt, ontwikkelt en produceert Mosa keramische tegels vanuit Maastricht. Per dag rollen er tegels met een totale oppervlakte van 15.000 m2 uit de fabriek, vlak achter het centraal station. “Mosa is made in Holland en eigenaar Egeria is een puur Nederlandse investeringsmaatschappij”, vertelt marketingmanager Benelux Mark Jansen vanuit de designstudio die bovenop de fabriek staat.

 

“Maar we werken voor de internationale architectuurmarkt met onder andere architectenbureaus in Amsterdam, Londen en New York. Zo kan een bureau uit Londen ook tegels voor projecten in Shanghai specificeren, terwijl vanuit New York staten als Texas en Californië kunnen worden bediend. Vanuit Nederland, waar we marktleider zijn, produceren we verder vooral voor Duitsland, België, Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Scandinavië.”

 

 

‘Wij stellen architecten en ontwerpers over de hele wereld in staat om karakteristieke oppervlakken te creëren’

 

 
Noord-Zuidlijn Amsterdam

Mosa werkt vaak met architecten die iets speciaals willen, verklaart architectural marketing-advisor Stefanie Wolgast. “Elke architect wil zijn eigen stijl terugzien. Wij stellen architecten en ontwerpers over de hele wereld in staat om karakteristieke oppervlakken te creëren. Onze designers zitten net zo lang met de architect om tafel totdat het product voldoet aan zijn of haar ontwerpgedachte, of het nu om een conceptueel ontwerp of een speciale collectie gaat. De levensduur is even belangrijk. Onze tegels overleven vaak de levensduur van een gebouw. Dit is belangrijk voor een circulaire benadering van gebouwen. De Mosa-tegels zijn dan ook uitermate geschikt voor hightraffic-locaties als NS-stations. Gerenommeerde projecten die we de afgelopen jaren in Nederland hebben gerealiseerd zijn de Noord-Zuidlijn Amsterdam, de Schiphol-uitbreiding, ASML in Eindhoven, Bijenkorf Utrecht, het Internationaal Strafhof in Den Haag en UMC Maastricht en AMC Amsterdam.”

 

 
Betrokkenheid

Wolgast, die zelf vijftien jaar actief was als architect, volgt nauwgezet de trends op de architectuurmarkt. “We bezoeken de belangrijkste architectuurbeurzen en design weeks in Parijs en Londen. Ook is Mosa gevestigd in Broeinest Rotterdam, de materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor interieurprofessionals. Omgekeerd nodigen we architecten ook uit in onze designstudio in Amsterdam en Maastricht. Vóór covid ontvingen we in Maastricht 2.000 architecten per jaar, vaak in groepen van tien. Zo weten we overal wat er speelt en wat in is.”

Mosa - Project Noord-Zuidlijn Amsterdam

Project Noord-Zuidlijn Amsterdam

 

Designsoftware

De betrokkenheid van Mosa voert veel verder dan enkel de tegelkeus. “In iedere fase – van oriëntatie, inspiratie, voorontwerp, aanbesteding tot bouw - vragen we wat architecten nodig hebben” legt ze uit.

“Op onze website kan iedereen de tegels en tegelpatronen in 3D bekijken, zodat het reliëf en de lichtinval zichtbaar worden. Met onze eigen designtool, de Mosa Pattern Generator, kunnen ontwerpers een patroon met onze tegels creëren. Vervolgens kunnen ze het patroon exporteren naar hun eigen software. Zo stellen we architecten in staat elk gewenst tegelpatroon voor vloer en muren te importeren in hun eigen ontwerp. De gegenereerde data wordt getransformeerd naar de gewenste 2D- of 3D-software of meteen in het integrale BIM-model geplaatst. Met deze digitale reis maken we het leven van architecten gemakkelijker. Door deze visualisatie kan een architect zijn opdrachtgever bovendien sneller overtuigen en kan een bouwteam eerder besluiten nemen.

 

Cradle to cradle

Mosa kijkt ook goed naar de hedendaagse vraag, verklaart Jansen. “Veel van onze tegels hebben een ingetogen, grijswit, Noord-Europees design. Maar de laatste jaren is dit minimalisme wat minder gangbaar. Tegels mogen nu ook wat contrastrijker en rafeliger en een clash van stijlen is ook geen taboe meer. Als grote speler wil Mosa graag vooruit lopen. We introduceren dan ook steeds nieuwe collecties of uitbreidingen op bestaande, die aansluiten op de vraag van vandaag en morgen.”’

 

De ambities voor de komende vijf jaar zijn uitbreiden in de kernlanden, constant werken aan innovatie en nog duurzamer worden, somt de marketingmanager op. “Onze prioriteit is duurzaamheid. We hebben hierin al enorm veel geïnvesteerd. Mosa is het eerste keramische tegelbedrijf ter wereld dat erin is geslaagd om bijna de gehele tegelcollectie met 3.000 artikelen Cradle to Cradle Silver te laten certificeren. We produceren steeds minder afval, gebruiken minder energie, passen zuivere grondstoffen toe, hergebruiken kapotte tegels en snijresten en winnen water terug.”

 

Circulair

De opdrachtgevers van Mosa profiteren hiervan, benadrukt hij. “Deze certificering verhoogt de Leed- en Breeam-scores voor duurzame gebouwen Onze volgende stap is het behalen van Cradle to Cradle Gold. Zo zijn we bezig met circulaire producten. Ook introduceren we samen met een partner een vloersysteem waarmee je snel en zonder traditionele lijm en voeg een vloer kan realiseren. Na gebruik kan dit vloersysteem gedemonteerd worden en elders opnieuw gelegd. Of je scheidt het systeem in verschillende componenten die vervolgens te recyclen zijn. Als we het beste en meest duurzame product hebben, komt de vraag vanzelf.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Mosa.

Logo

www.mosa.com

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Mosa

6/8
Loading ...