brand logo + logo De ArchitectIvar Homna, Solarlux

‘Toekomstbestendige gebouwen moeten kunnen ademen’

Lees verderSolarlux ontwikkelt bewegende glazen gevelelementen die afdoende isolatie, ventilatie en zonwering bieden. Architecten en projectontwikkelaars die een glazen landmark willen ontwerpen of een hoog Breeam-label beogen, doen er goed aan Solarlux in een vroeg stadium te betrekken. “Architecten en ontwikkelaars weten niet altijd wat er allemaal mogelijk is met beglazing of bewegende glasonderdelen.”

 

In 1983 kwamen de Duitse vrienden Herbert Holtgreife en Heinz-Theo Ebbert op het lumineuze idee om de traditionele schuifpui te vervangen voor een glazen vouwwand. Ze schetsten het ontwerp van een flexibele vouwwand met maximale openingsmogelijkheden op een bierviltje. Zo werd Solarlux geboren, een bedrijf dat 37 jaar later wereldwijd flexibele geveloplossingen ontwikkelt.

 

Het Duitse familiebedrijf nabij Osnabrück is in die tijd een gevestigde partij geworden. Zo mag Solarlux gerenommeerde architecten als Daniel Libeskind, Herman Hertzberger en Sir Norman Foster tot zijn klanten rekenen.

 

Thermische isolatie 

Anno 2020 ontwikkelt Solarlux serres, overkappingen, vouwwanden, schuifsystemen, horizontale schuifwanden en balkonbeglazing voor elk mogelijk nieuw of te renoveren gebouw; van woningen, kantoren en winkels tot zwembaden en skyboxen in voetbalstadions.

 

Een nieuw product is het SDL-Avalis daksysteem, vertelt Ivar Homma, directeur van de in het Overijsselse Nijverdal gevestigde Nederlandse tak. “Dit is een complete glazen uitbouw met een prefab-pui die binnen een paar dagen staat. Erg handig in een tijd waarin de bouw steeds efficiënter moet werken. Behalve esthetisch zeer fraai is de uitbouw thermisch geïsoleerd en goed geventileerd en is de waterafvoer verwerkt in de gevel.”

 

 

‘De toepassing van glas is zeer populair, maar levert bij architecten ook hoofdbrekens op’

 

 

Natuurlijke ventilatie

In deze coronatijd zijn de Solarlux-systemen relevanter dan ooit, stelt Homma. “Door elk gebouw moet frisse buitenlucht kunnen stromen. Maar veel (school)gebouwen zijn potdicht en worden slecht geventileerd. Met mechanische ventilatie blijken virusdeeltjes zich door een gebouw te kunnen verspreiden, is deze coronacrisis gebleken. Deze pandemie onderstreept de noodzaak van natuurlijke ventilatie; gebouwen moeten kunnen ademen. Met onze schuifsystemen kunnen ramen en wanden altijd open. Ons eigen kantoor, dat we tien jaar geleden hebben gebouwd, wordt ook natuurlijk geventileerd. Doordat de wanden open kunnen, is de binnenlucht gezond. Toen het in de zomer buiten 36 graden was, werd het in ons pand bovendien niet warmer dan 25 graden door op de goede momenten natuurlijk te ventileren en te koelen.’

Ivar Homna, Solarlux
BENG

De toepassing van glas is zeer populair, maar levert bij architecten ook hoofdbrekens op, constateert Homma. “Feit is dat iedereen met glas wil werken. De toetreding van daglicht is immers heel belangrijk. Maar de beglazing is het zwakste onderdeel van een gebouw, vooral bij de isolatie; ‘s zomers is er veel temperatuuroverscheiding, ’s winters gebeurt het tegenovergestelde. Veel projectontwikkelaars maken zich grote zorgen over BENG, de nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen die vanaf 1 januari 2021 ingaan. Ze zijn bang dat ze met veel beglazing meer energie nodig hebben om te koelen en verwarmen en de BENG-eisen niet halen.”

 

CO2-uitstoot

Die zorgen zijn onterecht, legt de directeur uit. “Beglazing is statisch, terwijl het weer dynamisch is. Onze flexibele systemen bieden echter een dynamische oplossing voor een dynamisch probleem. Omdat met onze beglazing en geveloplossingen afdoende isolatie, zonwering én natuurlijke ventilatie mogelijk is, kunnen de BENG-normen juist eerder worden gehaald; denk bijvoorbeeld aan nachtventilatie. Steeds meer particulieren en bedrijven koelen hun gebouwen met airconditioning. Maar dat leidt tot veel meer CO2-uitstoot en verdere klimaatopwarming. Met onze systemen wordt airconditioning overbodig. Willen opdrachtgevers een hoog Breeam- of Leed-certificaat halen, dan kiezen ze voor ons.”

 

 

‘Steeds meer bedrijven koelen hun gebouwen met airconditioning. Maar dat leidt tot veel meer CO2-uitstoot en verdere klimaatopwarming’

 

 

Architectenadviseurs

Het beste resultaat wordt behaald als Solarlux vroegtijdig bij een project wordt betrokken, vervolgt hij. “Architecten en ontwikkelaars weten niet altijd wat er allemaal mogelijk is met beglazing of bewegende glasonderdelen. Vaak heeft een architect een droom, een wild ontwerpidee of mikt hij op een iconische landmark. Wij kunnen bijna alles maken wat een opdrachtgever wilt, zolang wij er maar in een vroeg stadium bij worden betrokken. Om een volwaardige gesprekspartner te zijn, heeft Solarlux speciale architectenadviseurs aangesteld. Zo kunnen we vanuit de schetsfase bepalen wat technisch mogelijk is. Het enige wat we nodig hebben, is een gat in de gevel”’

 

 

Ocean Terminal

Solarlux neemt graag de moeilijkste gebouwontwerpen voor zijn rekening, vertelt Homma. “Vaak winnen we prestigieuze tenders, omdat geen enkel ander bedrijf aan de selectiecriteria kan voldoen. Zo moest de uitbreiding van de Ocean Terminal in Hongkong – een glazen uitbouw van vier verdiepingen naar ontwerp van Foster + Partners - bestand zijn tegen tyfoons met een windkracht tot 300 kilometer per uur. Onze glazen vouwwanden konden die kracht aan, bleek uit simulaties in ons Amerikaanse testcentrum.”

 

“Een Nederlands project waar we trots op zijn is The Valley, een innovatief en duurzaam multifunctioneel gebouwencomplex op de Zuidas in Amsterdam. In dit project van Edge realiseren wij de vouwwanden en balkonbeglazing.”

 

 

Made in Germany

Solarlux doet niet aan massaproductie, benadrukt de directeur. “Alles bij ons is maatwerk. Bovendien leren we van onze wereldwijde projecten om onze producten steeds beter te maken. Wij nemen architecten graag mee naar de Duitse Solarlux Campus in Melle én binnenkort in onze uitgebreide showroom in Nijverdal. Al onze nieuwe systemen zijn daar te zien. In onze fabriek hebben we zelfs een tribune met skybox nagebouwd om de klanten de mogelijkheden van onze producten te laten ervaren. Omdat wij de hele keten beheren, kunnen we de klant volledig ontzorgen. Solarlux is tegelijkertijd ontwerper, fabrikant, projectbegeleider en beheerder. Made in Germany is bovendien een merk dat steeds sterker wordt, ook al omdat bedrijven hun producten steeds dichter bij huis zoeken.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen met Solarlux.


Logo

www.solarlux.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 


Solarlux

5/8
Loading ...