brand logo + logo De Architect


Voorwoord

Keuze leveranciers

Welke kleur baksteen past het best in het pallet van de omliggende panden? Hoe maak je een vloer van circulair beton? Kan je een volledig biologisch afbreekbare gevel produceren? Het zijn allemaal vragen die architecten bezig kunnen houden op het gebied van materiaalonderzoek.

 

Aanleiding voor het digimagazine is een onderzoek dat afgelopen augustus is gehouden. 563 lezers van de Architect vulden een enquête in over hun inkoopgedrag bij projecten. De belangrijkste vraag uit het onderzoek was de voorkeur wat betreft leveranciers. Andere vraag die werd gepeild ging over de betrokkenheid van architecten bij de selectie. In dit digimagazine worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. 

Lees verder


De Architect Afke Laarakker

Afke Laarakker

Daarnaast publiceren we een tweetal artikelen die dieper ingaan op een grondig materiaalonderzoek. Het eerste gaat over het ontwerp van een ruitvormige tegel door Francesca Torzo voor Z33 Museum voor contemporaine kunst, architectuur en design. Het stuk gaat in op haar zoektocht naar de juiste vorm, kleur en textuur. Met een producent ontwikkelde de architect een productieproces om exact de gewenste tegel te vervaardigen.

 

Een tweede artikel gaat in om de samenstelling van producten. Er valt nog veel te winnen binnen de ontwikkeling van materialen. Het vervaardigen van meer werkelijk circulaire en duurzame biobased materialen is een urgent vaagstuk dat een grote impact kan hebben. De tentoonstelling Exploded View in het kader van de Dutch Design Week laat een aantal innovatieve circulaire en ecologische producten zien. Het zijn bijzondere materialen die niet altijd geschikt zijn voor grote schaal, zoals Jan van Vlerken beschrijft in zijn blog, maar laten stappen zien in een hoopvolle richting. Met de hulp van alle leveranciers is er in de toekomst heel veel mogelijk. Tenslotte staan er twee partnerartikelen in dit digimagazine.

Voorwoord Afke Laarakker

2/8
Loading ...