brand logo + logo Facto
Daan Knuvers en Frances Wijsman, Jacobs Douwe Egberts

‘Koffie en thee brengen mensen bij elkaar’

Lees verder


De rol van het kantoor verandert, en als het aan Jacobs Douwe Egberts (JDE) ligt verandert de rol van koffie en thee daarin mee. Zij hebben een aantal verschillende koffiecorners gedefinieerd, die bijdragen aan de behoeften van medewerkers en de uitdagingen voor organisaties, in het kantoor van de toekomst.  

 

“Er gelden nieuwe spelregels”, zegt sales director Professional Daan Knuvers van Jacobs Douwe Egberts. “Waar vroeger de tender vooral werd beslist op smaak, spelen nu veel meer factoren een rol. Neem het onderhoud en de storingen. Daar hangen strenge kpi’s aan, een defecte automaat moet snel weer werken.” 

 

En dan is er volgens Frances Wijsman, senior segment marketeer Business & Institutions bij Jacobs Douwe Egberts, nog de factor duurzaamheid. “Het klimaatakkoord bijvoorbeeld, maar ook het verbod op wegwerpplastic zorgen ervoor dat bedrijven kritisch zijn en ook bij de koffie- en theeoplossing kiezen voor bedrijven met een groen karakter.” 

 

De moderne tijd

Wat dat betreft helpt de moderne tijd ook, zegt Wijsman. “Neem storingen, die kan de technische dienst snel opmerken dankzij slimme automaten. En via telemetrie kunnen de pieken in het gebruik van de koffieautomaat worden herkend. Daarop kan de operator of account manager reageren, hij of zij kan goed inschatten hoe vaak de automaat moet worden bijgevuld. Hierdoor hebben gebouwgebruikers altijd de beschikking over een goede kop koffie of thee.”  

 

Knuvers vult aan. “En als het om duurzaamheid gaat, dat zit in ons dna. We bieden via het concept Green Select bijvoorbeeld ook refurbished koffiemachines aan. Die zijn zo goed als nieuw en een duurzame keuze voor onze klanten. Een leuk weetje; een Green Select automaat bespaart tot wel 63 procent C02-uitstoot ten opzichte van dezelfde nieuwe machine.”

‘Men gaat niet meer naar kantoor om alleen de mail te checken, men gaat erheen om collega’s te zien, om te vergaderen of om klanten te spreken’

 

 

Het kantoor als ontmoetingsplek

De vraag naar duurzame oplossingen gaat hand in hand met een andere trend; het kantoor als ontmoetingsplek. “Men gaat niet meer naar kantoor om alleen de mail te checken, men gaat er naartoe om collega’s te zien, om te vergaderen of om klanten te spreken”, weet Knuvers. Om in te spelen op die verandering heeft JDE zeven koffiemomenten gedefinieerd. 

 

Wijsman: “Er zijn medewerkers die zich thuis lastiger kunnen concentreren en naar kantoor komen om zich te focussen. Daarvoor ontwikkelen wij een zogenoemde ‘Kantoor Oase’. Dit is de plek om te focussen en hydrateren, water en thee spelen hier een belangrijke rol. Anderen komen naar kantoor voor de collega’s, waarmee ze in een ontspannen sfeer willen bijpraten. Daarvoor kan het beste een premium coffee corner worden ingericht op een centrale plek op kantoor. Zo kunnen collega's bij elkaar komen met een goede kop koffie.” 

 

Een premium koffiecorner biedt koffie van barista-kwaliteit, bestaande uit verse koffiebonen en verse melk. Het koffiemenu hoort uitgebreid te zijn: naast standaardvariaties zoals zwarte koffie en cappuccino, kunnen ook speciale koffiesoorten zoals een karamel latte of flat white niet ontbreken. “En ook voor de thuiswerkers is koffie en thee belangrijk en hebben we een oplossing bedacht. Zij kunnen via het Thuisbarista-programma koffie en thee online bestellen, gesubsidieerd door de werkgever”, aldus Wijsman.

De zeven koffiemomenten

De functie van het kantoor verschuift van een plek om te werken naar een plek om te ontmoeten. Kantoren zijn in de huidige situatie veelal ingericht op de aanwezigheid van medewerkers. Niet op hun gewoonten, voorkeuren en behoeften. Met de koffiecorner van de toekomst heeft JDE gekeken naar hoe aan de verschillende medewerkersbehoeften kan worden voldaan. Het doel daarvan? Mooie momenten bieden die mensen dichter bij elkaar brengen.  

 

  • De Thuiskamer
  • De Kantoor Oase
  • De Kantoor Tuin
  • De Power Pauze
  • De Koffie Bar
  • Een Warm Welkom
  • Het Clubhuis  

 

Lees hier meer over de JDE-koffiemomenten.


Upgraden

Bij een terugkeer naar kantoor speelt koffie overigens een belangrijke rol. Zo bleek uit eerder onderzoek van JDE dat voor 51 procent van de respondenten goede koffie een reden zou zijn om weer naar kantoor te gaan. Het heroverwegen van de huidige koffie-oplossing, en eventueel het upgraden ervan, kan nuttig zijn om degenen die niet gemotiveerd zijn te overtuigen om terug te komen naar kantoor. “Wij zien dat er goed gekeken wordt naar de warmedrankenvoorziening”, zegt Knuvers. “Bij veel bedrijven hebben ze inmiddels een koffiebar bij de entree waar een barista medewerkers begroet. Ook als gasten binnenkomen, dan worden ze ingecheckt en begeleid naar de koffiebar waar de eerste ontmoeting plaatsvindt. Met andere woorden; koffie en thee brengen mensen bij elkaar en spelen een belangrijke rol in het kantoor anno nu.” 

 

Verschillen per bedrijf

Maar, realiseert Knuvers zich ook, het verschilt per bedrijf wat die rol is en hoe koffie en thee conceptueel moeten worden ingevuld. “In gesprek blijven met de klant is leidend. En men moet bereid zijn te investeren. Hiervoor krijg je een hoop terug, tevreden en productieve medewerkers en een nog betere waardering voor de warme drankenvoorziening.”  

 

Bij de invulling kijkt JDE ook nadrukkelijk naar de hele keten, en naar het beste resultaat voor de klant. “We zoeken de samenwerking met klanten op, maar ook met andere partners van de klanten. Zo zamelen wij koffiedik in en afvalverwerker Renewi recyclet deze. Door een uniek recyclingsproces zorgen zij ervoor dat het een tweede leven krijgt. Hun expertise is afval, die van ons koffie. Zo vinden we elkaar, met als doel een duurzaam resultaat voor onze gezamenlijke klant.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jacob Douwe  Egberts.


logo JDE - Jacobs Douwe Egberts

jacobsdouweegbertsprofessional.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Jacobs Douwe Egberts

8/15
Loading ...