brand logo + logo FactoSjoerd van den Dungen, Selecta

‘Kwaliteit en beschikbaarheid worden steeds belangrijker’ 

Het massale thuiswerken heeft de wereld voor iedereen op zijn kop gezet. De functie van kantoor is onmiskenbaar veranderd en heeft een diepe impact op alle betrokken partijen, waaronder de leveranciers van eet- en drinkconcepten. Want wanneer mensen niet meer, of veel minder, naar kantoor komen… Precies.   

Lees verder


“Die verandering heeft er ook bij ons behoorlijk ingehakt”, vertelt Sjoerd van den Dungen, commercieel directeur Selecta Nederland. Het bedrijf is onderdeel van Selecta Groep,  Europees marktleider op het gebied van koffie- en food- & beverage-concepten. “Tenslotte is ons verdienmodel het voorzien van eten en drinken op kantoor. Toch heeft deze situatie uiteindelijk ook grote kansen opgeleverd”, aldus Van den Dungen. 

 

Krachten gebundeld met Albert Heijn

Selecta heeft de coronatijd aangegrepen om eens goed na te denken over zijn rol in de markt. “We staan bij veel organisaties bekend om onze koffie, maar we doen veel meer. Met name op het gebied van vers eten hebben we de afgelopen jaren een behoorlijke groei doorgemaakt. Daar komt bij dat werknemers steeds minder vaak en op wisselende tijden op kantoor zijn. Daarom hebben wij onze krachten gebundeld met Albert Heijn. Met de AH to go 24/7 at work bieden we bedrijven de mogelijkheid om een onbemande, selfservice foodmarket in te zetten voor hun medewerkers. Hiermee spelen we in op de behoefte van klanten aan lekker, vers en gevarieerd eten en drinken op elk moment van de dag.”  

 

Die samenwerking sluit volgens Van den Dungen naadloos aan op de veranderende functie van de kantooromgeving, van werk- naar ontmoetingsplek. “Naar kantoor gaan is meer een uitje geworden. En dan zie je ook dat de mensen die naar kantoor komen andere eisen stellen. Het standaard stramien gaat niet meer op, mensen gedragen zich anders en hebben hogere verwachtingen, zeker op het gebied van kwaliteit. Bijvoorbeeld als het gaat om koffie, mensen willen nu op kantoor nóg liever kwaliteitskoffie in plaats van zo’n bruin bekertje dat uit de machine valt. De beleving eromheen is ook nog belangrijker geworden.”  

‘Naar kantoor gaan is meer een uitje geworden. En dan zie je ook dat de mensen die naar kantoor komen andere eisen stellen’

Kwaliteit en beschikbaarheid

De nadruk ligt niet alleen in toenemende mate op de (vers)kwaliteit van de aangeboden eet- en drinkconcepten, maar ook op een voortdurende beschikbaarheid daarvan. “Werknemers zijn steeds minder vaak en op wisselende tijden op kantoor. Tegelijkertijd is er steeds meer behoefte aan een fijne ontmoetingsplek met gevarieerd, gezond en vers eten en drinken. Of ze nu om tien uur willen ontbijten of pas om drie uur willen lunchen. Deze ontwikkeling stelt andere eisen aan koffie- en food- & beverage-concepten op de werkvloer. De ervaring leert dat mensen ook bereid zijn daarvoor te betalen.” 

Sjoerd van den Dungen, Selecta

Sjoerd  van den Dungen : “Samen met AH bieden we bedrijven de mogelijkheid om een onbemande, selfservice foodmarket in te zetten voor hun medewerkers. “

Grote uitdagingen

Deze ontwikkeling was al gaande, maar heeft zich door de pandemie versneld doorgezet. “Dat stelt ons voor grote uitdagingen, maar geeft ook veel energie. Steeds meer klanten voor wie wij alleen de koffieleverancier waren, weten en ervaren nu dat wij heel breed georiënteerd zijn. Dat heeft ook te maken met het personeelstekort waarmee veel organisaties kampen. We kunnen dat brede assortiment aan onbemande eet- en drinkconcepten bovendien veel meer voor het voetlicht brengen, omdat onze klanten er zelf naar vragen. We dragen oplossingen aan die bijdragen aan de doelstellingen van onze klanten om op elk moment van de dag kwalitatief, vers en gevarieerd eten en drinken aan te bieden. Daarom werken we ook samen met Albert Heijn en kwalitatieve koffiemerken als Starbucks, Pelican Rouge en Lavazza. Om hun medewerkers naast versproducten ook te voorzien van heerlijke koffie die past bij de organisatie waar zij werken.”     

 

Bedrijven steeds bewuster

De realiteit is wel, erkent Van den Dungen, dat iedereen door corona voorlopig weer is overgeleverd aan de waan van de dag. “Ook nu zitten we weer in een onzekere periode, niet wetende wat ons te wachten staat; gaan we weer op slot? Bij veel grote organisaties is het thuiswerkadvies alweer strenger geworden, en dat heeft onmiskenbaar impact op de bezetting. Aan de ene kant doet ons dat pijn, aan de andere kant brengt het de discussie over de juiste eet- en drinkconcepten wel steeds verder, in de zin dat iedereen echt gerichte keuzes wil maken voor het inrichten en facilitairen van hun services.”

 

 

‘Steeds meer klanten voor wie wij alleen de koffieleverancier waren, weten en ervaren nu dat wij heel breed georiënteerd zijn’

 

 

Volgens Van den Dungen worden bedrijven zich er steeds bewuster van dat het aanbieden van lekker, vers en gevarieerd eten en drinken – op elk moment van de dag – een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde aan het worden is. “Daar kun je als bedrijf niet omheen. We leven in een 24-uurseconomie, waarin we overal en altijd alles kunnen krijgen. Dat verwachten mensen ook steeds meer op kantoor. Dan heb je als werkgever dus meer en meer te faciliteren. Ook om die war on talent te winnen en daarin altijd spot on te blijven. De bedrijven die daarin investeren, hebben echt wel een streepje voor, zeker bij de nieuwe generatie die de markt bestormt.”  

 

Juiste oplossing voor elke organisatie

Hoe goed de beschikbare concepten ook aansluiten op wat kantoren nodig hebben, Van den Dungen benadrukt dat elke organisatie zijn eigen specifieke doelstellingen en uitdagingen heeft. “Uiteindelijk moet je samen iets ontwikkelen en maken. Je kunt als leverancier zo veel te bieden hebben, maar die oplossingen zijn pas relevant als ze voor de klant relevant zijn. De vraag is alleen of bedrijven weten waar ze behoefte aan hebben. Daar hebben ze hulp bij nodig, een rol die wij graag vervullen. Met 12.000 klanten in Nederland, op 18.000 locaties, zien en horen wij wat overal speelt. En die kennis en ervaring leidt al snel tot de juiste oplossing voor elke organisatie.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Selecta Nederland.


Logo Selecta

www.selecta.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Selecta

11/15
Loading ...