brand logo + logo Facto
Daan Knuvers en Frances Wijsman, Jacobs Douwe Egberts (JDE)

 ‘We willen bijdragen aan geluk en verbinding op de werkvloer’

Lees verder


Koffie en thee verbinden. Nu misschien wel meer dan ooit. Het kantoor is immers meer en meer dé ontmoetingsplek waar wordt overlegd, waar klanten worden ontvangen, waar gezamenlijk plannen worden gemaakt en waar nieuwe concepten worden uitgedacht.  

 

Corona ijlt nog na in de markt van koffie en thee, weten ze bij Jacobs Douwe Egberts (JDE). “De grootzakelijke markt blijft nog achter. De reden? Werknemers komen niet meer naar kantoor om de mail te checken. Ze komen naar kantoor met een duidelijk doel, namelijk veelal samenwerken en het ontmoeten van collega’s en klanten”, vertelt sales-director Professional Daan Knuvers van JDE.

Jacobs Douwe Egberts

Barista-kwaliteit

Bij instellingen als ziekenhuizen ziet JDE nog steeds minder bezoekers. “Maar het midden- en kleinbedrijf, de hotellerie en bedrijven in leisure draaien daarentegen weer als vanouds en daar zijn koffie en thee onverminderd belangrijk”, aldus Knuvers. Daarbij ziet hij de rol van warme dranken binnen de kantooromgeving veranderen. “We zien bijvoorbeeld een trend naar minder automaten in kantoren, maar de automaten die er staan zijn van barista-kwaliteit.” 

Segment-marketingmanager Frances Wijsman van Jacobs Douwe Egberts vult daarbij aan. “Alles is afhankelijk van de locatie; een kantooromgeving vraagt wat anders dan een productieomgeving. In een fabriek met honderd medewerkers moeten die honderd koppen koffie wel in tien minuten zijn gezet. Dat vraagt om een bepaald zetsysteem, daar kun je niet met een barista-concept met verse melk uit de voeten.”

 

 

‘We creëren momenten die mensen écht dichter bij elkaar brengen’

 

 

 

Markt is dynamisch

Maar, zo vervolgt Wijsman, veel is ook afhankelijk van het type locatie en de wensen en de behoeftes van de organisatie en de medewerkers. Het is volgens Knuvers allemaal erg interessant omdat de markt op dit moment bijzonder dynamisch is. “De rol van het kantoor verandert en waar de koffie- en theeautomaat vroeger werd gekozen op basis van productiviteit, gebeurt dat nu steeds vaker op basis van samenkomen.” Voor al die verschillende doelen heeft JDE verschillende koffiemomenten gedefinieerd die optimaal inspelen op de behoeften van medewerkers en de uitdagingen voor organisaties.

 

Ontzorgen in de beste koffie- en theebeleving

  JDE is veel in gesprek met facilitair managers over de warmedrankenvoorziening. Wijsman: “We zien dat ze zoekende zijn. Heel logisch natuurlijk, er is ook heel veel veranderd. En momenten van verbinding ontstaan pas als mensen ongestoord kunnen genieten van een kop koffie of thee. Daar kunnen we samen voor zorgen, waarbij wij in veel ontzorgen. Wij hebben alles in huis om onze klanten de beste koffie- en theebeleving te bieden. Van de lekkerste koffies, de zetsystemen en volwaardige duurzame concepten tot onze onderhoudsdienst, de data waarop kan worden gestuurd en allerlei communicatiemiddelen.” Wijsman stelt dat JDE er ook op alle manieren voor moet zorgen dat de dienstverlening (naast goede koffie en thee en een werkende automaat) erop is gericht dingen leuker en makkelijker te maken voor de facilitair manager. “Zodat hun medewerkers optimaal kunnen focussen op de dingen waar ze goed in zijn.”

 

Telemetrie

In de gesprekken met klanten leunt JDE veel op de ervaringen en op telemetrie. Knuvers: “Wij zijn bij veel klanten actief, dat levert een schat aan informatie die wij graag delen.” JDE signaleert via die data niet alleen vroegtijdig de belangrijkste trends, ook kunnen zij via data onderhoud goed plannen waardoor onnodige storingen worden voorkomen. Knuvers: “De data zorgt voor een berg aan informatie, informatie waarop tijdens de contractduur wordt gestuurd. Als we zien dat een machine op een bepaalde afdeling meer of minder wordt gebruikt, dan kunnen we in samenspraak met de facilitair manager machines verplaatsen en wisselen. Het gevolg is een langere levensduur van de machines. En bijkomend; de facilitair manager voldoet hiermee ook zijn of haar (duurzame) doelen.”

Maatschappelijke impact

De maatschappij vormt een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsaanpak van JDE. “Wij geven om de mensen om ons heen, of het nu onze eigen medewerkers zijn, onze klanten, de koffiedrinker of de maatschappij. We doen er alles aan om bij te dragen aan het geluk van mensen en ze waardevolle momenten met elkaar te bieden onder het genot van een heerlijke kop koffie of thee”, aldus Sales Director Professional Daan Knuvers van JDE. Met sociaal maatschappelijke initiatieven, zoals het Voedselbank-donatieprogramma doneert JDE namens klanten, voor iedere 50 koppen koffie die worden gedronken op kantoor een kop koffie aan de Voedselbank. Ook worden waardevolle momenten voor (dementerende) ouderen in de zorg gecreëerd met het Carista-concept voor kleinschalige woongroepen. Knuvers: “Door het groeiende aantal bezuinigingen en de hoge werkdruk wordt de tijd, die het verplegend personeel in zorginstellingen hieraan kan besteden, steeds schaarser. De Carista is een vrijwilliger die warmte, zorg en aandacht biedt door koffie en thee in te schenken, samen spelletjes te spelen, liedjes te zingen en herinneringen op te halen met elkaar. Zo ook dragen zij bij aan geluk en verbinding.”  


‘Wij zijn bij veel klanten actief, dat levert een schat aan informatie die wij graag delen’

 

 

Duurzaamheid en smaak zijn randvoorwaardelijk

Duurzaamheid is bij de koffievoorziening randvoorwaardelijk. “Net als smaak trouwens”, zegt Wijsman. “Die moeten beide op orde zijn. Kijk, mensen drinken thuis ook kwalitatief steeds betere koffie, op de werkplek moet dat minimaal gelijkwaardig zijn, het liefst nog iets beter. En duurzaamheid, ja, daarvoor geldt hetzelfde. Mensen leven bewuster, dat moet ook op kantoor een vertaling krijgen. Ook omdat er strengere regels gaan gelden.” Ze doelt hierbij onder meer het voorstel van de overheid om wegwerpbekers vanaf 2024 op kantoor te verbieden. Het moet vanaf dan gebruikelijk zijn om koffie of thee te drinken uit herbruikbare bekers. Knuvers: “Wij kunnen al hardcups leveren. Of porselein. Geen probleem. En voor bedrijven die nog een stap verder willen gaan hebben we het Green Select-concept. Dat is een duurzame koffiecorner waarbij onder meer refurbished machines worden ingezet aangevuld met onze andere duurzame producten.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jacobs Douwe Egberts.


logo JDE - Jacobs Douwe Egberts

jacobsdouweegbertsprofessional.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Jacobs Douwe Egberts

10/12
Loading ...