brand logo + logo Flexmarkt


Caroline Pols (UP in Business) en Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group)

Caroline Pols (UP in Business) en Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) 

‘Wij geloven in geautomatiseerd verleiden’

Lees verder

Traditioneel recruitment zit op een dood spoor, vinden Caroline Pols (oprichter van UP in Business) en Geert-Jan Waasdorp (oprichter van Intelligence Group). “Waarom blijven we ons richten op een klein aantal actief werkzoekenden, terwijl er zoveel meer winst te behalen valt als we ons richten op de groep latent werkzoekenden?”   

 

Het huidige personeelstekort bij de NS had voorkomen kunnen worden. Dat is de stellige mening van Waasdorp. “Als de NS tijdig was begonnen met het inzetten van recruitment marketing automation (RMA) dan hadden negen van de tien treinen nu gewoon gereden.”Samen met UP in Business is Intelligence Group voorloper op het gebied van deze datagedreven vorm van recruitment. Als het aan hen ligt stoppen we vandaag nog met jagen op kandidaten en beginnen we met verleiden.

 

 

‘Wat wij doen is anders. Eerst kennismaken, dan een keer uit eten. Elkaar leren kennen. Liefde op het eerste gezicht kan, maar dat is niet ons doel’

 

Up in Business

Caroline Pols: “Geautomatiseerd verleiden houdt in dat we latent werkzoekenden content aanbieden die gaat over de inhoud, gecombineerd met essentiële cultuurwaarden van het bedrijf.”

Veel van hetzelfde

“In de wereld van recruitment doet iedereen veel van hetzelfde en is men vooral bezig met de korte termijn”, aldus Pols namens UP in Business. Wat haar betreft zou het veel meer moeten gaan over de fundamentele vernieuwing van het vak. Deze vernieuwing wil ze bereiken in samenwerking met Intelligence Group. Pols: “Traditioneel recruitment richt zich voornamelijk op actief werkzoekenden. Wij zijn van mening dat je je beter kan richten op de grote groep latent werkzoekenden. Die moet je vinden, volgen en verleiden. Bij UP geloven we in geautomatiseerd verleiden. UP in Business helpt bureau recruitment en corporate recruitment met het toepassen van marketing automation.”

Funnel hoogwaardig vullen

Volgens UP zijn de beste kandidaten niet op zoek naar jou, maar moet je ze zelf vinden, volgen en verleiden. Dit is een continu proces waarbij het draait om het opbouwen van relaties. “Met RMA bouw je bij latent werkzoekenden merkvoorkeur op en kweek je interesse. Zo vul je je funnel op een hoogwaardige manier”, aldus Pols. “We werken bij RMA vanuit de waarden van onze opdrachtgevers en bouwen een warme database op. Zo zorgen we ervoor dat een latent werkzoekende voor een organisatie kiest vanuit intrinsieke motivatie. Uit onderzoek blijkt dat dit type ‘hires’ de topperformers binnen organisaties zijn.” Het actief benaderen van kandidaten is volgens Waasdorp vergelijkbaar met een huwelijksaanzoek aan een wildvreemde in de kroeg. “Het werkt niet. Wat wij doen is anders. Eerst kennismaken, dan een keer uit eten. Elkaar leren kennen. Liefde op het eerste gezicht kan, maar dat is niet ons doel. We zoeken naar een sterke engagement, geen opportunisme.”

 

Elkaar versterken

Het verleidingsproces van UP kan niet zonder de samenwerking met Intelligence Group, geeft Pols aan. “Onze bedrijven versterken elkaar. We maken structureel gebruik van het Talent Intelligence Platform Giant van Intelligence Group, waarmee we de relevante informatie over elke denkbare doelgroep in kaart kunnen brengen. Intelligence Group zorgt voor de data, wij voor de doorvertaling naar de praktijk. Met dank aan de data van Geert-Jan en zijn team weten we hoe onze doelgroep, de latent werkzoekenden, er tot in detail uitziet. Dat is voor ons een cruciaal uitgangspunt. Met die informatie weten we of de kandidaten die een opdrachtgever zoekt er daadwerkelijk zijn, waar ze zijn en hoe we ze geautomatiseerd kunnen verleiden.”

De winnende strategie

Waasdorp: “Recruitment marketing automation is de enige winnende strategie op deze krappe arbeidsmarkt. Zo’n beetje 99% van de Nederlandse werkgevers kiest voor de klassieke manier van recruitment. In een markt die volledig kapot gevist is doet iedereen hetzelfde en het levert weinig op. RMA is duurzaam en strategisch slimmer. Door eerst een relatie op te bouwen met die latente groep werkzoekenden heb je uiteindelijk een veel duurzamer resultaat. Het zorgt voor werknemers die langer blijven en beter presteren. Dit leidt onder meer tot een betere dienstverlening en betere rentabiliteit.” Pols: “RMA maakt het vak mooier. We bewegen mensen naar een plek waar ze zich thuis voelen.”

Up in Business

Geert-Jan Waasdorp: “Recruitment marketing automation is de enige winnende strategie op deze krappe arbeidsmarkt.”

Geautomatiseerd verleiden

“Geautomatiseerd verleiden houdt in dat we latent werkzoekenden content aanbieden die gaat over de inhoud, gecombineerd met essentiële cultuurwaarden van het zoekende bedrijf”, vervolgt Pols. “Dit kan op social media, maar ook op een website of in een whitepaper. Doe je dit structureel, dan zie je duidelijk welke mensen intrinsiek aanhaken op deze content.” Waasdorp: “Op deze manier creëer je een talentpool. Ook als je niemand nodig hebt houd je de relatie met de mensen in die pool goed. Heb je wel ineens iemand nodig? Dan kun je mensen sneller activeren. Zo kun je ook makkelijker opschalen. Daarmee zorgt marketing automation voor borging van de bedrijfscontinuïteit van je organisatie.”

 

Strijden in de frontlinie

Dat de samenwerking tussen UP en Intelligence Group zo succesvol is, heeft volgens Waasdorp te maken met verschillende factoren. “Los van passie voor het vak vinden we elkaar in onze innovatieve karakters. We zijn beide strijders en zoeken samen de frontlinie op. Het is lekker om samen aan de voorkant te wandelen.” Pols: “Wij doen harde beloftes. We hebben een plan en zijn samen scherp op de executie. Samen zijn we in staat om een plan tot uitvoering te brengen.” Beide bedrijven zijn bekende namen in de wereld van marketing & employer branding. Waasdorp: “Intelligence Group en UP zijn marketingmachines. Naast zorgen voor tevreden klanten, staan we ook op events en geven we trainingen. We bewegen niet in de schaduw van het vak, maar lopen in de frontlinie en maken het waar.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met UP in Business en Intelligence Group.Logo Up in Business

www.upinbusiness.nl

Logo Intelligence Group

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

UP in Business

7/17
Loading ...