brand logo + logo Gawalo


Orcon / Thercon

Orcon / Thercon

‘Ventilatie steeds meer een speerpunt’

Orcon / Thercon uit Veenendaal is altijd bezig met het ontwikkelen van energiezuinige ventilatie. Daarbij is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) het uitgangspunt.

Lees verder

Orcon / Thercon besteedt veel aandacht aan energiezuinige ventilatie. Onder het merk Orcon ontwikkelen ze al tientallen jaren ventilatiesystemen voor woning, scholen, kantoren en overige utiliteit. Hierbij staat gezondheid en duurzaamheid voorop.

 

Daarbij speelt ook MVO een belangrijke rol. Concreet betekent het dat alle producten op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier worden geproduceerd, verpakt en verstuurd. Hiervoor werkt Orcon al langere tijd samen met social firms, hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee aan de productie van de ventilatiesystemen. Als het om de producten gaat, worden zoveel mogelijk gerecyclede materialen ingezet én kunnen de producten – na hun levensduur -gerecycled worden.

 

 

‘Orcon / Thercon ziet een sterke groei in aanvragen die veel dieper ingaan op luchtkwaliteit.’

 

 

Coronacrisis en ventilatie

Met de nieuwe BENG op komst ligt de nadruk vooral op de energetische prestatie van de woning. De kwaliteit van het binnenmilieu staat niet altijd bovenaan de lijst. Terwijl de roep om betere en vooral gezonde ventilatie steeds groter wordt. Mede aangesterkt door de huidige COVID-19-epidemie is de noodzaak van goede ventilatie alsmaar duidelijker aanwezig. Steeds meer mensen, op het werk, thuis en vooral op scholen, vinden het belangrijk dat het binnenklimaat op orde komt. Ventilatie is hierin een belangrijk speerpunt.  

 

Orcon / Thercon ziet dan ook een sterke groei in aanvragen die veel dieper ingaan op luchtkwaliteit. Zo wordt er flink geïnvesteerd in slimme luchtkwaliteitsensoren. Ook comfort is hierbij een belangrijk aspect, want vervelende tochtstromen of een ongewenste hoge of lage temperatuur moet je zien te voorkomen.  

 

Nieuwbouwoplossingen

Niet voor niets dat een hardloper in de nieuwbouw de HRC-serie is. Orcon heeft dit ventilatiesysteem speciaal voor de Benelux-markt ontwikkeld. De HRC-serie is eenvoudig toe te passen en te installeren. Dit komt mede door de unieke linkse/rechtse draaifunctie en acht aansluitingen. Het toestel is ook nog eens energetisch het best presterende product op de markt met een thermisch rendement tot maar liefst 99,7%. Tel daarbij op dat het systeem een zeer laag geluidsniveau en energieverbruik heeft en ook nog eens scherp geprijsd is. Daarnaast heeft Orcon een range producten voor de renovatiemarkt.

 

 

‘Voor het creëren van een gezond binnenklimaat in scholen is het Programma van Eisen – Frisse Scholen opgesteld.’

 

 

Installatie 

Een ander pluspunt van de Orcon-producten is het installatiegemak. Installatiegemak en snelle servicing zijn integraal onderdeel van het ontwerpproces wanneer een nieuw product wordt ontwikkeld. Dit begint al met het meedenken met de mensen op de social firms. Hierbij is het noodzaak om producten te ontwikkelen die makkelijk in elkaar zitten, en eenvoudig weer op te bouwen zijn.

 

Het dwingt Orcon / Thercon al vanaf het begin van de ontwikkeling om na te denken over installatie- en gebruiksgemak. De filosofie is dan ook ‘des te eenvoudiger het toestel in elkaar zit en geïnstalleerd kan worden, des te beter en des te makkelijker het te servicen en te installeren is voor de klanten en gebruikers.’

 

Daarnaast wordt gekeken naar de manieren waarop een ventilatiesysteem goed toegepast kan worden. Zo moeten er voldoende aansluitmogelijkheden zijn en oplossingen, waar mogelijk en relevant, moeten draaibaar zijn. Ook het toevoegen van slimme accessoires zoals sensoren en bedieningen wordt hierbij meegenomen. De bedieningen zijn bijvoorbeeld op alle woonhuistoestellen van Orcon te gebruiken.  

 

Frisse Scholen

Niet alleen in de woningbouw zie je een grotere focus op ventilatie. De fabrikant uit Veenendaal heeft de afgelopen jaren actief het initiatief Frisse Scholen gepromoot.Voor het creëren van een gezond binnenklimaat in scholen is het Programma van Eisen – Frisse Scholen opgesteld. Een frisse school is laag in energieverbruik, en comfortabel en gezond om in te leren.

 

Er zijn verschillende factoren die het comfort bepalen: temperatuur, licht, geluid en luchtkwaliteit. Het belang van voldoende schone lucht met goede ventilatie is nog nooit zo duidelijk aanwezig geweest als nu. Feit is wel dat een groot deel van de scholen de ventilatie niet voldoende op orde is.

 

Orcon / Thercon is gespecialiseerd in standaard ventilatieoplossingen die naadloos passen in ieder klaslokaal. De WTU-1000/1500-EC-IE bijvoorbeeld is geluidsarm dankzij een dubbel uitgevoerde stalen behuizing. De unit is eenvoudig te installeren dankzij het meegeleverd display. Het toestel is voorzien van een enthalpie-wisselaar, (een warmtewisselaar met vochtigheidsterugwinning, red.) en heeft een compacte hoogte. Dat maakt dat het snel weggebouwd kan worden boven een systeemplafond; daarbij is er dankzij de ingebouwde enthalpiewisselaar geen condensafvoer nodig. De capaciteit van 1.000 en 1.500 m3/h is optimaal voor een gemiddeld klaslokaal.

Vitaal leven

Daarbij ziet Orcon / Thercon dat gezond leven in zijn algemeenheid steeds belangrijker wordt. Denk aan gezonde voeding, sporten, en op andere manier een actief en gezond leven leiden. Dit wordt wederom nog eens aangesterkt door COVID-19, waarbij mensen door thuiszitten en werken ook op andere manieren weer bezig zijn met hun gezondheid en welzijn. Uiteindelijk leven we gemiddeld negentig procent van de tijd tussen vier muren, dus vitaal leven in deze ruimtes is belangrijk.

 

Kortom, de gevolgen en nasleep van COVID-19 zullen het thema ‘gezond leven’ verder op de kaart zetten. Voor Orcon / Thercon ligt er een duidelijke focus op gezonde ventilatieoplossingen voor zowel woningen, kantoren als scholen.

 

Daarbij zal er een steeds grotere behoefte zijn aan bewezen oplossingen en slimme systemen zoals de HRC serie met 2-zonebalansventilatie en RF CO2-sensoren. Daarnaast werken deze systemen optimaal samen met een warmtepomp en dragen de ventilatiesystemen bij om de oververhitting van een woning te verminderen. Ze brengen de lucht op een intelligente manier daar waar de luchtkwaliteit er om vraagt

Over Orcon / Thercon

Dit jaar hebben Orcon BV en Thercon BV de krachten gebundeld en zijn onder de vleugels gekomen bij het Franse Groupe Atlantic. Hiermee wordt er nog meer ingezet op duurzame, all-electric, oplossingen voor een buitengewoon binnenklimaat. Onder het label Fujitsu leveren zij diverse split- en multisplitsystemen.   Met de komst van Groupe Atlantic heeft er een verbreding van het assortiment plaatsgevonden. Naast ventilatie van het merk Orcon specialiseert het bedrijf uit Veenendaal zich in de toepassing van lucht/lucht en lucht/water warmtepompen. Hierbij staan de producten van Fujitsu en Atlantic centraal. Zo kan de fabrikant altijd een passende all-electric oplossing bieden voor ventilatie, verkoelen, verwarmen en warm tapwater.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Orcon

Logo

www.orcon.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Orcon

9/14
Loading ...