brand logo + logo Gawalo


Rick Hammink, Rensa Verwarming en Ventilatie

Rick Hammink, Rensa Verwarming en Ventilatie

Wij dragen als bedrijf graag ons steentje bij aan verduurzaming’

Lees verder

Wij vinden dat we als bedrijfstak niet alleen bezig moeten zijn met de verduurzaming van installaties”, zegt Rick Hammink, hoofd Marketing en Communicatie van Rensa Verwarming en Ventilatie. “We moeten ook kijken hoe we als bedrijf ons steentje kunnen bijdragen aan verduurzaming door middel van bedrijfsvoering en -processen.” Het bedrijf doet dat volop: met hun producten en hun duurzame beleid.

 

Rensa Verwarming en Ventilatie, onderdeel van Rensa Family, is opgericht in 1953. “We zijn klein begonnen als groothandel in kachels, en inmiddels behoren we tot de top van groothandelaren in verwarming en ventilatie in Nederland”, aldus Hammink. “We staan nu voor een nieuwe transitie, omdat we van het gas af willen. Wij vinden dat we daar met z’n allen onze schouders onder moeten zetten.” 

 

Twee manieren

“Als Rensa Verwarming en Ventilatie doen we dat op twee manieren”, vertelt Hammink. “Aan de ene kant verkopen wij een groot assortiment aan producten die nodig zijn in de transitie om de Nederlandse huishoudens te voorzien van duurzame verwarmingssystemen. Aan de andere kant willen we als bedrijf zo min mogelijk impact veroorzaken op de planeet. We hebben daar allerlei maatregelen en activiteiten voor ontwikkeld, waarin we stap voor stap proberen de duurzaamheidsambities te bereiken, en dat is een CO2-neutraal bedrijf worden in 2030. Daarnaast willen we graag energieneutraal zijn, en we willen - en daarmee doen we ook een beroep op onze leveranciers - verpakkingsloos werken.”

 

Duurzaamheidsambities

Het bedrijf is in 2009 van start gegaan met die duurzaamheidsambities. “We zijn destijds lid geworden van het Lean & Green programma dat is gericht op het reduceren van CO2-uitstoot. Inmiddels zijn we daar met een aantal bedrijven koploper in, en daar zijn we behoorlijk trots op. Dit betekent dat we een aantal stappen hebben genomen om de CO2 terug te dringen.”

“We zijn natuurlijk een logistiek bedrijf, dus we stoten behoorlijk wat CO2 uit met onze vrachtwagens en onze magazijnen. Dus alles wat we kunnen doen om dat terug te dringen, daar zetten we op in. Een aspect daarvan is HVO-brandstof. Dat is biodiesel gemaakt van gebruikt frituurvet. Daar rijdt inmiddels een groot aantal van onze vrachtwagens op. Als je naar het totale proces kijkt, dan heeft die brandstof 90% minder CO2-uitstoot; van productie tot gebruik.”

 

Maar net zoals de bebouwde omgeving, zal het wagenpark ook van de fossiele brandstof af moeten, meldt Hammink. “Daarom zijn we uitgebreid aan het testen met elektrisch vervoer. Van elektrische bussen en vrachtwagens tot elektrische bakfietsen aan toe.” De magazijnen van Rensa worden inmiddels verwarmd door middel van groen gas. “En het laatste magazijn dat dit jaar is geopend, is helemaal gasloos. Daar hebben we zonnepanelen geplaatst, en met een warmtepomp voorzien wij in verwarming.”

Rick Hammink, Rensa Verwarming en Ventilatie

Groene bouwplaats

Er wordt ook deelgenomen aan diverse initiatieven in de markt, vertelt Hammink. “Een voorbeeld is de Green Deal bouwlogistiek. Hiermee probeer je om een bouwplaats zo groen mogelijk te houden, samen met alle leveranciers. We willen ervoor zorgen dat de CO2-uitstoot zo laag mogelijk is, bijvoorbeeld doordat je niet met z'n allen naar de bouwplaats rijdt, maar dat je verzamelt op een centraal punt.”

 

Rensa neemt ook deel aan het initiatief Urban Mining Collective. Hierbij worden materialen die uit gesloopte gebouwen worden gehaald hergebruikt in nieuwe panden. “Circulair bouwen staat nog in de kinderschoenen, in tegenstelling tot recycling van gebruikte cv-ketelonderdelen. Wij hebben een programma waarin we gebruikte onderdelen van gasketels reviseren, zodat ze weer kunnen worden gebruikt als vervangingsonderdeel. De onderdelen worden helemaal schoongemaakt en slijtagegevoelige delen worden vervangen.”

 

 

‘Wij hebben een programma waarin we gebruikte onderdelen van gasketels reviseren, zodat ze weer kunnen worden gebruikt als vervangingsonderdeel.’

 

 

Continuïteit staat bovenaan

De duurzame bedrijfsvoering wordt gedreven door het feit dat we een familiebedrijf zijn, vertelt Hammink. “We zijn gericht op de toekomst. Continuïteit staat bij ons bovenaan, en dan hebben we het ook over de volgende generatie. We hebben inmiddels al drie kleine mensjes van de vijfde Rensa-generatie bij de familie Heijink rondlopen, dus je wilt toch het stokje kunnen blijven doorgeven.”

 

Het is een intrinsieke motivatie. “We doen het omdat we het zelf willen, maar we moeten wel vertellen dat we het doen, zodat we anderen kunnen inspireren en kunnen aanjagen. Als je kijkt naar de bouw- en installatiewereld, dan staat duurzaamheid daar in de producten heel hoog op de ladder. We zijn allemaal bezig met duurzame installaties, maar in de processen is nog veel winst te behalen.”

 

“Procesinnovatie is in onze relatief traditionele branche geen vanzelfsprekendheid, maar er zijn kansen genoeg. Denk bijvoorbeeld aan engineering in Revit met mogelijkheden tot prefab. Dit levert niet alleen een sterk gereduceerde afvalstroom op, maar bespaart ook enorm veel tijd. En dat is mooi meegenomen, want tijd kunnen we allemaal goed gebruiken.”

 

Specialistische groothandel

Rensa Verwarming en Ventilatie is een specialistische groothandel. Dat is een bewuste keuze, knikt Hammink. “Het betekent dat we alleen maar ventilatie-installaties en verwarmingsinstallaties leveren. Waarom? Omdat wij de overtuiging hebben dat we onze klanten op deze manier beter kunnen bedienen. We kunnen ons assortiment en onze kennis goed afstemmen op de behoefte en de vraag. We geloven erin dat een specialist echt een toegevoegde waarde heeft.”

 

Dat dit inderdaad positief wordt beoordeeld blijkt uit het feit dat Rensa Verwarming en Ventilatie in de Top 3 staat van Partner of Choice van de Gawalo-lezer. “Dat is echt fantastisch”, reageert Hammink namens het bedrijf. “Een mooiere beloning voor je werk kun je niet krijgen.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rensa Verwarming en Ventilatie.

Logo

www.rensa.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Rensa

11/14
Loading ...