brand logo + logo GawaloRuud Brunst, Spirotech

‘Systeemwaterkwaliteit is een onderschat onderwerp’


Systeemwater heeft misschien niet zo’n sexy uitstraling, maar is essentieel om een installatie goed te laten draaien. Key Accountmanager Ruud Brunst vertelt over waterkwaliteit, systeemdruk, lucht en vuil in installaties en een VSK-primeur - een fluisterstille vacuümontgasser.

Lees verder


Ruud Brunst van Spirotech zit dagelijks met voorschrijvende marktpartijen om de tafel. Architecten, adviseurs en projectontwikkelaars worden door de key accountmanager bezocht en hij vertelt ze over systeemwaterkwaliteit.

En dat is hard nodig, signaleert hij. “Systeemwater zit in warmtepompen, cv-ketels en koelinstallaties, maar het is eigenlijk altijd een beetje een ondergeschoven kindje. Water komt uit de kraan en gaat een installatie in en daarna wordt er vaak niet meer naar omgekeken.”

 

Slecht systeemwater

Het is slecht gesteld met de kennis over systeemwaterkwaliteit, ziet Brunst. “In een woonhuisinstallatie gaat dat doorgaans best goed. Maar voorkomen is beter dan genezen. Om verstopping tegen te gaan kan je als consument een vuilafscheider installeren. Want als de leidingen verstopt raken, is het einde zoek. Iedereen kent het beruchte zwarte water wat uit een radiator komt, dat is het gevolg van heel veel corrosie.”

 

Corrosie is veelal het gevolg van veel lucht en oxidatie in een installatie. “Slecht systeemwater in een installatie is funest voor de levensduur van de componenten, je ketel of warmtepomp en je radiatoren. Het leidt tot storingen en er is extra onderhoud nodig.” Bij grotere utiliteitinstallaties is het zelfs essentieel om hier voldoende aandacht aan te besteden, omdat er dan veel uitval en slijtage kan optreden.

Maar een slechte kwaliteit systeemwater heeft ook grote gevolgen voor het rendement van de installatie, vertelt Brunst. “Als je een goede vuilverwijdering en ontgassing toepast, kun je het energetisch rendement tot wel dertien procent verbeteren. Niemand heeft het daar eigenlijk over, maar dat is natuurlijk een megabesparing. Die besparing is bijna net zo groot als je een dak gaat isoleren.”


Ruud Brunst - Spirotech

Brunst: ‘Spirotech is geen productgeoriënteerde organisatie maar een systeemgeoriënteerde organisatie.’

Herfst

Ontluchten van een installatie is een belangrijke zaak, weet Brunst. Zeker nu de bladeren weer van de bomen vallen en het kouder wordt, ontstaan er ook problemen in installaties. “Bij warmtepompen en lage temperatuursystemen moet je vanwege de lagere temperaturen andere dingen doen om de lucht uit de installatie krijgen. Dat stook je er simpelweg niet uit en dan heb je een extra maatregel nodig om de lucht uit het systeem te krijgen.”

Dan is voor woningen een microbellenafscheider een uitkomst. “In de utiliteit heb je een vacuümontgasser nodig. Je waterdruk haal je dan van bijvoorbeeld 1 of 2 bar naar min 0,8 bar. Dan haal je de opgeloste gassen uit het water.”

Wateranalyse 

Het is niet zo dat de fabrikant uit Helmond zomaar een los product voorschrijft. Het gaat bij de fabrikant altijd om het totaalplaatje. Mooier gezegd, Spirotech is geen productgeoriënteerde organisatie maar een systeemgeoriënteerde organisatie. Bij natuurlijke vervanging, uit voorzorg of als er in een systeem problemen ontstaan dan wordt er een wateranalyse gemaakt.

Brunst: “We toetsen het water op 33 parameters in ons eigen laboratorium. De klant krijgt een rapport met de analyse, het probleem wordt uitgebreid geschetst en er wordt een oplossing gegeven, en Spirotech kan ook de regie nemen om het probleem voor de klant op te lossen.”

Over Spirotech

Als Helmonds familiebedrijf is Spirotech meer dan vijftig jaar geleden als eerste in Nederland begonnen met het ontwikkelen van lucht- en vuilafscheiders voor systeemwater in verwarmings- en koelinstallaties. De producten worden alleen geproduceerd met hoogwaardig materiaal zoals messing, staal en de sterkste magneten. Omdat de hoogste kwaliteitsstandaard wordt gehaald biedt Spirotech tot wel twintig jaar garantie. Daarnaast zijn een aantal producten onafhankelijk getest door KIWA Gastec en zijn bewezen besparingen vastgesteld.

Internationale ketel- en warmtepompfabrikanten, installateurs en adviseurs realiseren zich dit en schrijven Spirotech dan ook al jarenlang voor bij woningbouw- en utiliteitsprojecten. Naast lucht- en vuilafscheiding biedt Spirotech onder anderen ook drukbehoud, vacuümontgassing, open verdelers en additieven aan. Wateranalyses en adviezen op maat zijn mogelijk dankzij een uitgebreid laboratorium in België. Dit alles maakt Spirotech tot marktleider en expert op het gebied van systeemwaterkwaliteit.

Fluisterstille vacuümontgasser

In de coronaperiode heeft de techniek niet stilgestaan, vertelt Brunst. “We zijn vol door gegaan met ontwikkelen en vol trots laten we straks op de VSK (naast andere noviteiten) onze fluisterstille vacuümontgasser zien.”

De SpiroVent Superior S250 is ontworpen voor lichte commerciële toepassingen, dus voor systemen met kleinere volumes. Hij verwijdert opgeloste en vrijgekomen gassen uit het systeemwater in gesloten verwarmings- warmtepomp en koelinstallaties. Het grootste voordeel van de SpiroVent Superior S250 is dat hij altijd lucht afvoert, waar hij ook wordt geplaatst. 


Efficiënte drukregeling

Brunst: “Wat de ontgasser uniek maakt, is dat het een fluisterstille ontgasser is. Het geheim zit hem in de Venturi Loop. Deze bestaat uit een centrifugaalpomp in combinatie met een Venturi. Tijdens het ontgassen controleert een sensor continu de druk in de tank en stuurt op basis daarvan de pomp aan. Het resultaat is een nauwkeurige, efficiënte drukregeling in evenwichtige stappen.”

Dat betekent in de praktijk dat er een zeer lage resonantie is en een nauwelijks waarneembare systeemruis. Het geluidsniveau is slechts 41 dB(A). Brunst kijkt tot slot erg uit naar de VSK. “Het is mooi dat we elkaar eindelijk weer kunnen zien, daar verheug ik me erg op.”

 

Op de VSK kunnen de installateurs kennis maken met de SpiroVent Superios S250. En voor wie er een aanschaft is een mooi voordeel. Wie in de actieperiode tot 31 maart 2022 er een aanschaft en vóór 8 april 2022 registreert, krijgt honderd euro cashback én ontvangt een Rems RAS CU-INOX 3-35 pijpsnijder. Je vindt Spirotech in Hal 7, standnummer D23.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Spirotech.


Logo Spirotech

www.spirotech.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Spirotech

6/13
Loading ...