brand logo + logo Gawalo


Voorwoord

Schaarste en slimheid 

De gasprijs rijst de pan uit. Wanneer het stopt weet vooralsnog niemand. Dat de economie zich herpakt na de coronacrisis, zou de belangrijkste oorzaak zijn. Verder heeft de markt met een prijsstijging van de CO2-uitstootrechten te maken. Ook zouden de lage temperaturen begin mei de prijzen al hebben gestuwd, vanwege lage voorraadniveaus en een beperkt aanbod vanuit Rusland. En tot overmaat van ramp viel het Noorse aanbod van gas terug door onderhoudswerken op productielocaties.

 

Meer vraag dan aanbod. Schaarste dus. Dat heeft overigens een bijzonder effect, want gebouweigenaren en consumenten zijn ineens meer dan ooit geïnteresseerd in de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers en isolatiemateriaal. Installatiebedrijven krijgen per dag meer aanvragen dan voorheen in een week. Wij merken het als uitgever van Gawalo aan de plotseling gestegen zoekvolumes op onze website. Mensen willen als een speer verduurzamen.

Lees verder


Maarten Legius

Maarten Legius,
hoofdredacteur Gawalo

Maar helaas hebben ook installatiebedrijven last van schaarste, in de eerste plaats voor wat betreft personeel. Met name de werktuigbouwkundige installatietechniek kampt met tekorten. Vacatures zijn naar een recordhoogte gestegen, zo blijkt uit onze maandelijkse Bouwmonitor. Het aandeel onvervulbare vacatures verdubbelde sinds de zomer van 2020 in de bouwsector, maar verdrievoudigde in de w-installatiebranche.

 

Schaarste aan gas. Schaarste aan arbeid. En dan zijn we er nog niet. Fabrikanten in de installatietechniek hebben te maken met hogere grondstoffenprijzen. De hele wereld schaalt immers weer op. Dat leidt tot hogere kostprijzen. En die worden natuurlijk doorberekend aan de klant. Contracten worden opengebroken en leveringen lopen vertraging op. Spullen moeten elders vandaan komen en monteurs grijpen steeds vaker mis.

 

Schaarste aan aardgas. Schaarste aan arbeid. Schaarste aan materialen. Het goede nieuws is dat de economie vooralsnog draait als een tierelier. En aan geld lijkt er door de lage rente geen tekort. Installatiebedrijven zijn daarom op zoek naar oplossingen om met minder mensen meer te bereiken. Prefab. Plug&play. Digitalisering. En wat al niet meer. Innovatieve leveranciers gaan in de toekomst hoog scoren in onze jaarlijkse Partner of Choice rankings. Want schaarste kan alleen met slimheid bestreden worden.

Voorwoord Maarten Legius

3/13
Loading ...