brand logo + logo GawaloRobin Waarsenburg, Wasco

‘Wij ondersteunen klanten bij energietransitie en circulaire bouw’

“We hebben gezien dat onze rol als groothandel verandert nu de energietransitie en de circulaire bouw gestart zijn. Wij willen onze klanten hierbij graag ondersteunen en ontzorgen.” Aan het woord is Robin Waarsenburg, Business Manager Duurzaam bij Wasco. “Dat doen we enerzijds met ons assortiment en anderzijds met onze dienstverlening en alles daar omheen. Deze unieke combinatie van totaalleverancier, kenniscentrum en opleidingsinstituut wordt goed gewaardeerd in de markt.”

Lees verderWasco is een technische groothandel op het gebied van verwarming, onderdelen, airconditioning, sanitair en ventilatie. “We bestaan nu ruim 50 jaar”, vertelt Waarsenburg trots. “Ons klantenbestand is zeer gevarieerd: van ZZP’ers tot en met de grote landelijke installateurs. Op onderdelengebied - de serviceonderdelen die nodig zijn voor het repareren van bijvoorbeeld ketels en warmtepompen - zijn we marktleider in Nederland. Binnen de W-branche zijn we op het gebied van airco’s eveneens marktleider. Daarnaast zijn we ook in andere groepen een prominente speler.”

De distributiecentra zijn gevestigd in Apeldoorn en Twello. “We hebben 34 vestigingen door heel Nederland en daarmee landelijke dekking. Wasco is groot geworden op het gebied van cv-ketels, radiatoren et cetera, maar we zien nu dat die markt gaat veranderen. We gaan van het gas af, dus dat is een grote aanpassing. Voor ons als groothandel qua assortiment – en dat gaat geleidelijk aan - maar zeker voor onze klanten. Die worden in één keer geconfronteerd met nieuwe technieken.”

‘Als je met F-gassen werkt, dan moet je een F-gassen certificaat hebben. Die opleiding bieden wij met WasCollege’

Wasco ziet zijn rol in de energietransitie tweeledig. “Enerzijds willen wij een totaalleverancier zijn van duurzame energiesystemen. Wij willen op woningniveau alles kunnen leveren: pv-panelen op het dak, de wtw-unit, de warmtepomp maar ook de vloerverwarming en alle andere producten die nodig zijn om een woning te verduurzamen. Wat wij het liefst willen voor de klant is het leveren van een compleet systeem. Daarnaast proberen we ook op andere vlakken de klant te helpen, bijvoorbeeld op het gebied van bouwplaats-logistiek. Wij brengen de spullen op het juiste moment op de juiste plek. Wij zien ook een ontwikkeling van prefab. Dat betekent dat wij een aantal werkzaamheden voorbereiden voor de installateur, zoals het inbouwen van de buitenunit voor een warmtepomp in een dakkap.”

 

Kennispartner

Anderzijds willen ze kennispartner zijn van onze klanten, vertelt Waarsenburg. “We hebben technische adviseurs in dienst die de installateurs ondersteunen met praktische vragen over verduurzaming. We denken met ze mee en werken een voorstel uit. Dat voorstel kunnen ze vervolgens bespreken met hun klanten. We merken dat daar veel behoefte aan is.

”Daarnaast wil Wasco een rol spelen in het opleiden van vakmensen. “We hebben te weinig vakmensen om de energietransitie te realiseren, dus we moeten zorgen dat we de mensen die we hebben zo efficiënt mogelijk inzetten. We moeten ze ook bijspijkeren op het gebied van die nieuwe technieken. Wil je bijvoorbeeld warmtepompen installeren, zeker grondgebonden warmtepompen, dan moet je gecertificeerd zijn. Als je met F-gassen werkt, dan moet je een F-gassen certificaat hebben. Die opleidingen bieden wij met WasCollege.”

Robin Waarsenburg, Wasco

WasCollege

WasCollege is het eigen opleidingsinstituut van Wasco. “Daarmee bieden we de klant de mogelijkheid om te worden opgeleid. Met WasCollege bieden we verschillende (landelijk erkende) opleidingen voor de installateur. Ook bieden we maatwerktrainingen aan. De opleidingen geven we voor een groot deel hier in Twello, in het Wasco Energie Centrum. Hier laten we zien hoe die duurzame technieken allemaal werken.”

 

Wasco vindt ook dat het als bedrijf zijn verantwoordelijkheid moet nemen op het gebied van duurzaamheid. “Ons pand in Apeldoorn is bijvoorbeeld gebouwd volgens de BREEAM Excellent eisen. Er is geen gasaansluiting en er liggen 3900 pv-panelen op het dak. Het merendeel van onze vestigingen zijn inmiddels ook verduurzaamd door daar warmtepompen of pv-panelen te plaatsen. In onze bedrijfsstrategie hebben we heel bewust een aantal Sustainable Development Goals opgenomen (SDG’s). Op circulair gebied zijn wij bovendien partner in Greenworks, een samenwerkingsverband tussen drie groothandels: Raab Kärcher, Oosterberg en Wasco.”

Partner of Choice

Wasco vindt het heel belangrijk dat ze goed scoren in het Partner of Choice onderzoek. “Omdat de markt aan het veranderen is, is het voor ons een goede graadmeter of onze manier van werken aanslaat. Het is natuurlijk best bijzonder dat je als groothandel een opleidingsinstituut hebt. Als je dan ziet dat je als groothandel tussen de landelijke opleidingsinstituten staat, dan zijn we daar best wel trots op. Dat hadden we eigenlijk nooit kunnen bedenken toen we daarmee startten. Daarnaast zijn we als landelijke groothandel ook opnieuw zeer goed gewaardeerd. Daar zijn we ook heel blij mee, omdat het niet vanzelfsprekend is dat je in een veranderende markt je positie kunt behouden.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wasco.


Logo Wasco

www.wasco.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Wasco

9/13
Loading ...