brand logo + logo Installatie Journaal


EcoDim

Nick Vriese, Eigenaar EcoDim

‘Ons assortiment en onze kennis zijn zeer interessant voor de installatiemarkt’

Lees verder

“We zijn heel blij met de verkiezing tot Partner of Choice”, vertelt Nick Vriese, eigenaar van EcoDim. “Men heeft hiervoor met name de klant van de groothandel gesproken, en we worden door hen op meerdere vlakken als fijne partner gezien. Daar werk je als team uiteindelijk voor.” 

 

EcoDim is leverancier van led-dimmers. “Wij zijn een groothandel, en leveren alleen aan B2B-groothandels en -webshops, en B2C-retail en -etail”, licht Vriese toe. “Dat hoeft elkaar niet te bijten, want verschillende markten vragen om verschillende type dimmers.” Omdat EcoDim van oorsprong aan de consumentenzijde is gestart, kent het bedrijf de specifieke vragen vanuit de markt. “Dat biedt ons echt een voorsprong; ook in de service die we verlenen.”

 

Het directe lijntje dat Vriese bij de start van zijn bedrijf had met consumenten, heeft hem dus veel waardevolle informatie opgeleverd. Hiermee heeft hij zijn assortiment dimmers continu kunnen doorontwikkelen en verbeteren, vertelt hij. “Dankzij die gerichte terugkoppeling op onze producten weten we precies waar gebruikers behoefte aan hebben. Dat maakt ons assortiment en onze kennis zeer interessant voor de installatiemarkt.”

Logische vervolgstap

EcoDim bestaat sinds 2013 en is volgens Vriese een logische vervolgstap op EcoBright. “Ik ben in 2012, samen met mijn vrouw Jorien, gestart met een bedrijf in ledverlichting. In die tijd waren net de tweede generatie led-spots op de markt; spots met de blauwkleurige power-leds. Mijn vader had een eigen muziekhandel, en we hadden het pand een jaar daarvoor helemaal voorzien van ledverlichting. Toen na een jaar ineens de energieleverancier kwam controleren hoe het toch mogelijk was dat we opeens zo weinig elektriciteit verbruikten, was dat voor mij een trigger om me verder in led te verdiepen.”

EcoDim - Nick en Jorien Vriese

Vriese startte in 2012, samen met zijn vrouw Jorien, een bedrijf in de ledverlichting.

Door de snelle ontwikkeling van de led-markt kreeg Vriese na ruim een jaar al de eerste vragen van klanten over de mogelijkheden betreffende het dimmen van de spots. “Die dimbare lichtbronnen waren al op de markt, maar een goede en betaalbare led-dimmer was eigenlijk niet te vinden. Ook niet toen wij daarnaar op zoek gingen. Er lag dus een groot gat, maar ook een grote kans.”

 

Na lang zoeken vond hij een basismodel dat redelijk goed was. “In ieder geval goed genoeg om op voort te borduren”, knikt hij. Vervolgens zette Vriese de led-dimmer na een eerste verfijning in de markt. “Daarop kregen we veel reacties van consumenten. Bijvoorbeeld over het knipperen van de verlichting, het brommen van de dimmer, de maatvoering en het al dan niet passen achter bestaande afdekmaterialen. Het was in die beginperiode veel zoeken naar de juiste afstelling van de dimmers, maar daar waren we ons bij de introductie van de eerste dimmers ook wel van bewust.”  

 

Aanpassen en testen

Vriese heeft, samen met zijn team, de terugkoppeling van klanten altijd gebruikt als input voor de verdere doorontwikkeling van de dimmers. “En dat doen we nu nog steeds. Wij hebben hier een eigen werkplaats waar we snel kunnen aanpassen en testen. Bovendien werken we al sinds de start met drie vaste leveranciers waarmee we bijzonder goed samenwerken. Zo hebben we ons assortiment dimmers iedere keer kunnen verfijnen en uitbreiden.”

 

In 2015 besloot Vriese zich ook op de professionele markt te richten. “Onze dimmers werden door consumenten goed ontvangen en dankzij de verdere ontwikkeling ervan, hadden we op dat moment een assortiment waarmee we ons ook op de installatiemarkt konden richten. Er kwamen immers geen klachten of verbeteringen meer bij ons binnen.”

 

 

‘Iedereen heeft tegenwoordig een volle agenda. Een makkelijke en snelle installatie is daarom van groot belang.’    

 

 

Universeel

Naast de veiligheid van de producten, is het woord ‘universeel’ een van de belangrijkste pijlers in de ontwikkeling van de EcoDim led-dimmers. Universeel houdt voor Vriese in dat alle dimmers achter alle afdekmaterialen bevestigd moeten kunnen worden. “Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor de verschillende dimtechnieken (RLC) en moeten ze een groot bereik aan Wattage kunnen dimmen (0-450W led vermogen).

 

Even belangrijk is gebruiksgemak. Dat vertaalt zich volgens hem onder meer in het eenvoudig kunnen installeren van de dimmers. “Iedereen heeft tegenwoordig een volle agenda. Een makkelijke en snelle installatie is daarom van groot belang. Onze dimmers zijn altijd tweedraads aan te sluiten. Ook hebben ze een MIN en MAX afstelmogelijkheid. Dit om het beste dimresultaat uit de lamp te halen, en het dimbeeld stabiel in te stellen. Zo sta je tijdens de klus niet voor verrassingen en kun je snel weer door naar de volgende klant.” 

EcoDim Universele dimmer
EcoDim Smart dimmer

Smart dimmers

Sinds enkele jaren voert EcoDim ook smart dimmers in het assortiment. “Bij de ontwikkeling van die smart producten gold voor ons wat voor al onze dimmers en andere oplossingen geldt: ze moeten universeel en gebruiksvriendelijk zijn. We waren de allereerste ter wereld met een Zigbee en Z-Wave druk/draaidimmer. Dat is iets waar we heel trots op zijn.” Dit jaar had EcoDim opnieuw een wereldprimeur. “Wij brachten de allereerste Zigbee duodimmer op de markt.” Deze slimme dimmers zijn in te laden in de meest bekende smarthomesystemen, zoals Philips Hue, Homey, Trust, Aduro smart, en FIBARO. “Ze zijn ervoor gemaakt om een groep ‘domme’ dimbare ledlampen slim aan te sturen. EcoDim monitort continu de behoefte in de markt en heeft hierdoor altijd een up to date assortiment.”

 

Vriese wil zich de komende tijd met EcoDim voornamelijk richten op de B2B markt. “En we willen doorgroeien bij de elektrotechnische groothandels. De meeste installateurs kopen via de groothandel, en wij hebben meerdere voordelen ten opzichte van het huidige assortiment. We zijn daarom heel trots op de uitverkiezing bij het Partner of Choice-onderzoek.” Bekijk hier het complete assortiment van EcoDim.  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EcoDim.

EcoDim - logo

www.ecodim.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

EcoDim

7/12
Loading ...