brand logo + logo Installatie Journaal


Derek McMillan, LEDVANCE 

‘Gezondheidsverlichting is in opmars’

Lees verder
In vijf jaar tijd heeft LEDVANCE zich ontpopt tot wereldspeler op het gebied van verlichtingsoplossingen. De fabrikant ontwikkelt naast verlichting die mooi en functioneel is, verlichting die een bijdrage levert aan het welzijn van mensen. Derek McMillan, CEO Benelux, UK & Ireland, vertelt hier meer over.

 

LEDVANCE heeft zich - sinds het loskomen van het bedrijf Osram vijf jaar geleden - vol op de verlichtingsmarkt gestort. Het productportfolio bestaat uit LED lampen, verlichtingsarmaturen en verlichtingsoplossingen op het gebied van smart home en slimme kantoorverlichting.

 

McMillan: “We zijn begonnen met lichtbronnen, en een handvol componenten. Maar we hebben altijd de pijlen op de toekomst gericht en zijn LED verlichtingsarmaturen en systemen gaan ontwikkelen. Daarbij hebben we destijds een duwtje in de rug gekregen van de Europese regelgeving. Die heeft ervoor gezorgd dat de traditionele bronnen werden uitgefaseerd waardoor de ontwikkeling van LED kon worden versneld.”  

 

Ontwikkeling

Als mondiale speler heeft LEDVANCE drie Research and Development-afdelingen in Amerika, China en Duitsland. Bij het ontwikkelen van lichtoplossingen wordt gekeken naar lichtbeleving, lichtkleuren, lichtintensiteit, lumen van een lichtbron en energiezuinigheid. De LED armaturen kunnen ook zijn voorzien van techniek zoals ingebouwde bewegings- of daglichtsensoren. De verlichtingsscenario’s voor deze producten zijn te bedienen via een app op de smartphone of tablet.

 

Gezondheid

McMillan: “Onze focus ligt op slimme bouwtechnologieën en duurzame industriële infrastructuur. Je ziet bij bedrijven dat er een trend gaande is naar meer veiligheid, gezondheid en welzijn van medewerkers. Ze willen de well being en de productiviteit verhogen. Daar kun je met verlichtingsapplicaties een grote bijdrage aan leveren. Voor de professionals hebben we het Human Centric Lighting Biolux-systeem ontwikkeld. Een mooi systeem waarbij de focus ligt op mensen en hun behoefte aan natuurlijk licht. De armaturen worden aangestuurd met een intelligent softwaresysteem met geschikte lichtprofielen. Hiermee kun je het juiste licht brengen op het juiste moment van de dag. Dit wordt gedaan door het circadiaanse ritme - onderdeel van de biologische klok - na te bootsen.”

Voor de ontwikkeling zijn veel proefopstellingen gedaan, vertelt McMillan. In scholen, laboratoria, kantooromgeving en productieomgevingen. “Zoals bij iedere goede vinding is de markt eerst nog afwachtend, maar we merken dat de aandacht voor Human Centric Lighting (HCL) groeiende is. Het is een grote usp voor bedrijven dat ze de arbeidsproductiviteit kunnen verhogen en het ziekteverzuim verlagen. Je ziet dat installateurs hier benieuwd naar zijn. We hebben een plug and play-systeem ontwikkeld dat met QR-codes is op te bouwen. Het is heel gebruiksvriendelijk en het is in te stellen met een controlunit.”

Derek McMillan - LEDVANCE

Derek McMillan:“Onze focus ligt op slimme bouwtechnologieën en duurzame industriële infrastructuur.”

Consument

Een primeur is dat LEDVANCE met het productfolio SUN@HOME zich ook op de consument richt. McMillan: “Die is door corona veel vaker thuis gaan werken. SUN@HOME is bedoeld voor de mensen die thuiswerken en inzien dat een goede werkplek of thuisomgeving essentieel is. Veel huizen hebben namelijk te weinig daglicht.” 

 

Het assortiment bestaat uit lampen en binnenverlichtingsarmaturen voor het thuiskantoor. Er zijn inbouw-, tafel-, vloer- en monitorarmaturen, maar ook wand- en plafondarmaturen voor woonkamers, slaapkamers en kinderkamers. Alle SUN@HOME producten ondersteunen de biodynamische effecten die vergelijkbaar zijn met die van zonlicht en dus positieve effecten hebben op gezondheid en welzijn.  

 

McMillan: “Gebruikers voelen zich alerter, beweeglijker en kunnen zich beter concentreren, dit omdat de hoge lichtkwaliteit het natuurlijke, circadiaanse ritme ondersteunt. De LED lampen hebben een natuurlijke kleurweergave (CRI >95) en een laag aandeel blauw licht-spectrum. Het systeem past de lichtkleur en lichtintensiteit automatisch aan op het natuurlijk daglicht (dat varieert tussen 2.200K tot 6.500K, red.). De SUN@HOME-producten kunnen via de LEDVANCE Smart+ WiFi app of slimme speakers worden bediend en bieden extra slimme functies zoals ontwaken met fade-in licht of aanpassing van de verlichting op basis van het weer.”  

 

 

‘UV-C licht werd voorheen ingezet voor waterdesinfectie. Nu hebben we producten ontwikkeld om de lucht te desinfecteren.’  

 

 

 

Luchtdesinfectie

Qua gezondheid heeft LEDVANCE ook de UVC Air Tube V70 gelanceerd. Dit hightech apparaat zuivert de lucht en maakt het virusvrij. Het zuigt de lucht aan, deactiveert micro-organismen zoals virussen en bacteriën met behulp van UV-C licht en stuurt de gezuiverde lucht terug.  

 

McMillan: “De technologie waarbij je UV-C licht inzet bestaat al meer dan vijftig jaar. Voorheen werd het ingezet voor waterdesinfectie. Nu hebben we een aantal producten ontwikkeld om de lucht te desinfecteren. De Air Tube zuigt lucht op en desinfecteert die middels de lampen die in een veilige behuizing zitten. Mooi is dat er geen filters in zitten die altijd maar weer vervangen moeten worden.”  

 

De Air Tube heeft een capaciteit van ca. 70 m3/h en beschikt over twee geluidsarme ventilatoren. McMillan: “De Air Tube is zo goed als geruisloos en dat is echt uniek. Het apparaat heeft een zeer geluidsarme werking (< 38 dB). Op plekken als scholen en kantoren is dat echt essentieel.”  

 

De gemiddelde levensduur van de meegeleverde UV-C lamp is tot tienduizend uur. De optionele accessoires zoals de ophangkit voor plafondmontage, muurbeugels - een statief voor verticaal gebruik en een afstandhouder voor horizontaal gebruik - maken een flexibele montage mogelijk. Voor de Air Tube is een brede markt, aldus McMillan. “Het apparaat vindt zijn weg naar zorginstellingen, scholen, winkels, kantoren, horeca, huisartsenpraktijken. We zijn blij met de aandacht hiervoor.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met LEDVANCE.


logo LEDVANCE

www.benelux.ledvance.com/nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 


Ledvance

9/13
Loading ...