brand logo Arbo



‘HR ziet inkoop nog vaak als lastig’

Hoe ziet het inkoopgedrag van HR-professionals eruit? En wat kun je doen om meer uit de inkoopfunctie te halen? PW. sprak hiervoor met inkoopspecialist Jordie van Berkel-Schoonen. 

 

Tekst: Martijn van der Kooij

Lees verder


Eindverantwoordelijk

Uit het eerste Partner of Choice-onderzoek van PW. komt een vrij nauwkeurig beeld van wie bij HR de ‘boodschappen’ doet en welke bedrijven de voorkeur genieten. Bijna 750 lezers deden tussen januari en februari 2020 mee aan dit onderzoek. Dat is een respons van een op vijf van de aangeschreven PW.-lezers. Maar belangrijker: het profiel van deze lezers komt vrijwel overeen met dat van de HR-doelgroep. Daardoor zijn volgens senior onderzoeker Leendert van Weezel, die de enquête uitvoerde, de resultaten representatief voor HR in Nederland.

 

 

Inkopen is een vak waar je strategisch voordeel mee kunt behouden

 

 

Opvallend is dat maar liefst driekwart van de respondenten aangeeft betrokken te zijn bij de inkoop van goederen en diensten. Minder verbazingwekkend is dat het vooral de (eindverantwoordelijke) HR-managers zijn die daadwerkelijk inkopen. Mensen die zich HR-professional of -ondersteuner noemen zeggen dat nauwelijks te doen.

 

Positief

Dat een overgrote meerderheid van de HR-professionals betrokken is bij inkoop, is volgens Jordie van Berkel-Schoonen, een positief teken. Zij is coauteur van het standaardwerk Inkoop in strategisch perspectief, geeft les en leidt een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ingewikkeldere inkoopvragen. “De inkoopfunctie hoort idealiter de hele organisatie toe. Je doet het samen”, stelt Van Berkel-Schoonen. “Maar HR ziet de inkoper maar al te vaak als lastig en wil graag zelf inkopen. Vergeten wordt dan dat inkopen een vak is waar je strategisch voordeel mee kunt behouden. De vakspecialist die gaat inkopen, dat is meestal geen goed idee.” 

Markt bespelen

Samen slimmer de markt bespelen, dat is wat volgens de inkoopspecialist goed werkt. “Daarom vind ik dat specialisten en inkopers de samenwerking actief moeten opzoeken.” Of dat altijd wordt gewaardeerd? “Soms maak je mee dat het wordt gezien als een snoepje afpakken van een kind. Ik maak het nog weleens mee dat iemand binnen een organisatie een verworven recht heeft. Die zegt dan: ik ken een bedrijf waar ik altijd goed mee werk — vaak overigens vanuit de beste intenties. Maar dat is een veel te smalle blik.”


HR ziet inkoop nog vaak als lastig_420

Jordie van Berkel-Schoonen


 
Behoefte

Inkopen begint volgens Van Berkel-Schoonen met de vraag wat de behoefte is binnen de organisatie. “Het is bijna nooit zo dat die gelijk is aan vier jaar geleden. Toch komt traditionele inkoop vaak neer op het knippen en plakken uit een oud contract.” Omdat inkoop alles is waar een factuur tegenover staat, hebben directies via inkoopbeleid een enorme kans om hun organisatie te sturen. Want ga maar na: dat is alles behalve de lasten van je vaste personeel. “Als de directie bijvoorbeeld aangeeft dat duurzaamheid topprioriteit is en je stemt je inkoopbeleid daarop af, dan komt er snel iets van de grond, zie je resultaat. Het gaat bij strategisch inkopen dus echt niet altijd over de prijs. Wat is er leuker dan met een budget de markt prikkelen en die enthousiast krijgen? Dan krijg je niet die standaardofferte, maar lever je een forse bijdrage aan de doelstellingen van je organisatie.”

HR ziet inkoop nog vaak als lastig

4/9
Loading ...