brand logo + logo PWGuido Heezen, Effectory 

‘Succesvol dankzij de feedback van medewerkers’

Een organisatie die naar medewerkers luistert, verbetert van binnenuit. Medewerkers zijn namelijk de sleutel voor groei en winst. “Het is zonde om hun kennis en ideeën niet te gebruiken”, aldus Guido Heezen, directeur van Effectory.  

Lees verder


Effectory haalt feedback op van medewerkers over wat hebben zij nodig om optimaal te presteren. Hiermee wil Effectory, een beter werkklimaat in heel Europa bewerkstelligen. Het levert de organisatie, met vestigingen in Amsterdan, Munchen en Kaapstad, een plek op in de top 5 van voorkeursaanbieders op het gebied van employee experience in het onderzoek Partner of Choice.

 

Softie van de groep

  Volgens Heezen worstelt HR momenteel met drie dingen. “Ten eerste met gezien worden als volwaardige businesspartner in het managementteam. HR wordt nog vaak gezien als softie van de groep, terwijl HR juist zorgt voor het kapitaal van een organisatie, namelijk de mensen. Het zijn de medewerkers die een organisatie innovatief, creatief en wendbaar maken.”  

 

Daarnaast wordt verwacht dat HR mensen binnenhaalt, terwijl de achterdeur vaak wagenwijd open staat, stelt Heezen. “Als medewerkers slecht worden behandeld door bijvoorbeeld zwak management, vertrekken zij weer. Als laatste is de rol van HR breed. Enerzijds heel operationeel met gegevens, uren en contracten. Anderzijds vraagt de functie een strategische blik, namelijk hoe kunnen we een duurzaam succesvolle organisatie zijn via onze medewerkers?”

‘Energie in en tussen medewerkers gaat echt stromen als ze voelen dat ze in staat worden gesteld om optimaal te presteren’

Rol in de maatschappij

  De vraag is natuurlijk hoe HR daarin zijn rol het best kan benutten. “Veel organisaties richten zich primair op organisatiesucces op korte termijn. De organisatie moet winst maken, groeien en presteren. Soms wordt vergeten dat de organisatie een rol in de maatschappij vervult en je enthousiaste medewerkers nodig hebt voor duurzaam succes. Dan dient de organisatie de maatschappij en dienen medewerkers de organisatie. De energie gaat stromen.”  

 

“Als je werkt voor een organisatie die zich enkel focust op het organisatiebelang, krijgen medewerkers het gevoel te werken bij een geldfabriek. Talentvolle medewerkers willen via een organisatie een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. HR ziet dit bredere belang en is in de perfecte positie dit in te brengen in het MT. Dit is namelijk geen verhaal vanuit een softe HR, maar een zakelijk verhaal over duurzame organisatiegroei en winst.”

Guido Heezen - Effectory

Guido Heezen: “Soms wordt vergeten dat de organisatie een rol in de maatschappij vervult en je enthousiaste medewerkers nodig hebt voor duurzaam succes.”

Succesvoller

Employee experience gaat om de totale beleving tijdens de reis van een medewerker in een organisatie, legt Heezen uit. “Dat gaat van het onboarden tot de laatste werkdag. Medewerkers ervaren echt de gekste dingen. Sommigen komen voor hun eerste werkdag en dan blijkt er geen werkplek te zijn. Anderen hebben rolonduidelijkheid of ervaren een hijgende manager in hun nek, enzovoort. Dit soort zaken zijn hindernissen om een goede prestatie te leveren. Energie in en tussen medewerkers gaat echt stromen als ze voelen dat ze in staat worden gesteld om optimaal te presteren. Medewerkers worden productiever, verzuimen minder en voelen zich meer bevlogen. Een organisatie die aandacht voor de medewerker heeft, wordt succesvoller. Elke medewerker levert meer op."

 

‘‘Employee listening is de sleutel, oftewel op het juiste moment aan de juiste medewerkers de juiste vragen stellen’

 

 

Binnenhalen en behouden

Het is een duidelijke businesscase, vindt Heezen. “Succes creëer je niet zelf, maar samen. Wie dit niet op orde heeft, verliest talent of zal meer geld moeten betalen voor talent. Talent heeft namelijk een toenemende keuze. Denk aan Google die 10.000 man in Europa wil aannemen om VR-brillen te ontwikkelen. Hoe voorkom je dat je medewerkers worden weggetrokken? Talent wil werken bij een organisatie die zij het waard vinden óf omdat ze er veel geld voor krijgen. Organisaties die weinig aandacht hebben voor medewerkers, zullen lastiger medewerkers binnenhalen en behouden. Deze polarisatie wordt steeds groter.”  

 

Belangrijke inzichten door data

Wat kan een organisatie hieraan doen? Employee listening is de sleutel, oftewel op  het juiste moment aan de juiste medewerkers de juiste vragen stellen. Op de momenten die ertoe doen voor de medewerker. Bijvoorbeeld: ‘voelde je je welkom tijdens je eerste werkdag?’ of ‘hoe ervaar je het management?’ of ‘hoe konden we voorkomen dat je ontslag nam?’. Deze vragen leveren data, waaruit op verschillende niveaus belangrijke inzichten ontstaan.” 

“Een team blijkt bijvoorbeeld niet te weten wat de organisatiedoelen zijn, een ander team ziet de manager als een eikel of medewerkers ervaren in zijn geheel geen trots. Met deze feedback weet je op elk niveau waarmee je aan de slag moet voor de medewerker, een team en de organisatie. Alle kleine successen samen zorgen voor grote prestaties op elk niveau.”

Belangrijk in dienstverlening HR volgens Heezen

 

  • Impact moet veel groter zijn dan de effort die het kost
  • Technologie goed combineren met service (tech & touch)
  • Extreem goede dataveiligheid

Duidelijke klantmissie

De boodschap is niet alleen te luisteren naar je medewerkers, maar ook om te zorgen dat medewerkers lekker kunnen werken. “Zorg dat je een duidelijke klantmissie hebt, voeg iets toe aan de maatschappij, zorg voor de medewerkers en de energie gaat stromen. Als je dit niet goed voor elkaar hebt, moet je óf enorme lonen betalen óf je krijgt geen talent.”   Maar is dit voor iedere organisatie haalbaar? “Uiteindelijk heeft iedere medewerker eigen gedachten, voorkeuren en meningen. Dat maakt werken dynamisch. Een grote organisatie is vaak iets trager, politieker en bureaucratischer, terwijl kleinere organisaties het makkelijker lukt in harmonie te werken. Je kan het zien als een soort dans waarvan de choreografie nooit perfect zal zijn. Maar als je geen zicht hebt op wat er gebeurt – medewerkers niet bevraagt – zal het nooit beter worden.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Effectory.


Logo Effectory

www.effectory.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Effectory

16/17
Loading ...