brand logo + logo PWMichiel Chevalier, Visma Nmbrs

‘Met de juiste tools kunnen medewerkers veel HR-taken zelf’

Contractverlengingen, loonsverhogingen, onboarding van personeel - veel HR-processen kunnen efficiënter, vindt Michiel Chevalier. “Zo maak je iedere werkdag voor zowel HR als de medewerker een klein beetje leuker”, aldus de CEO van Visma Nmbrs, een bedrijf dat een internationaal HR & payroll platform biedt.  

Lees verderEr speelt op dit moment veel bij HR, vertelt Chevalier. De coronacrisis maakte dat medewerkers anderhalf jaar nauwelijks rondkeken, maar dat nu weer beginnen te doen. Sommigen kiezen er zelfs voor om het leven over een andere boeg te gooien. Medewerkers wisselen van branche of vertrekken naar het buitenland, omdat ze ervaren dat zij ook op een rustige, natuurrijke plek kunnen werken. Daarnaast komt er een flinke inflatie aan als gevolg van diezelfde crisis. HR gaat daarom weer voorzichtig aan begrotingen maken.  

 

“De coronacrisis heeft een soort reset veroorzaakt”, aldus de CEO. “Dit is voor HR een behoorlijke uitdaging. Deels geeft het druk dat er veel mensen van baan wisselen. Tegelijkertijd krijgt HR vanwege internationalisering met nieuwe vraagstukken te maken. Geef je iemand hetzelfde loon als die vanuit Zuid-Afrika werkt bijvoorbeeld? Hoe dan ook, procesafhandeling moet geen reden zijn om een organisatie te verlaten.”

‘Wie nu met een nieuw platform voor HR komt, moet bij aanvang aan dezelfde eisen voldoen als de grote spelers’

Efficiënt proces

HR-processen efficiënter inrichten is een eerste stap, vindt Chevalier. “Hierdoor kan HR zich meer focussen op wat echt belangrijk is, namelijk het optimaal inzetten van bestaande en nieuwe medewerkers.”  

 

Efficiëntie zit deels in taken uit handen van HR nemen. Medewerkers kunnen namelijk ook zelf hun adres wijzigen, gezinssituatie aanpassen of overuren declareren. Chevalier: “Alles wat een medewerker zelf kan doen, moet hij in tooling zelf kunnen doen. Bij Nmbrs noemen we dat HR Automation.” Daarnaast bestaat efficiëntie ook uit proactief meedenken met HR. “Technologie kan bijvoorbeeld een takenlijst bijhouden over bijvoorbeeld contractverlengingen, declaratiedeadlines, reiskostenvergoedingen of overuren aanmelden. Er zijn zelfs algoritmes die de kansen checken of medewerkers al rondkijken naar een andere baan.”  

 

Ook voor medewerkers zijn deze efficiënte processen fijn, want het laatste wat zij willen is inflexibiliteit of drie bureaus langs moeten gaan voor een handtekening. Chevalier: “Pas sprak ik iemand die één keer per jaar zijn keuze kan doorgeven voor hoe hij zijn reiskosten wil hebben uitbetaald. HR kan hier niet anders mee omgaan, vanwege het systeem dat zij gebruiken. Ik vind dat een gemiste kans, want dit kan uiteindelijk grote effecten hebben op het leven van een medewerker.”

 

Vanzelfsprekende voorwaarden

“Dan zijn er nog een aantal vanzelfsprekende voorwaarden”, gaat de CEO verder. “Technologie moet supergebruiksvriendelijk zijn en makkelijk kunnen koppelen met andere bedrijfsapplicaties. Veiligheid staat uiteraard bovenaan. Daar gaat ook veel tijd en geld in zitten. Als leverancier moet je aan bepaalde eisen voldoen, anders heb je geen bestaansrecht. Wij laten ons platform jaarlijks een aantal keer testen en hacken om privacy en security te kunnen waarborgen.”  

 

Nu starten als leverancier lijkt hem vanwege die hoge veiligheidseisen moeilijk. “Wie nu met een nieuw platform voor HR komt, moet bij aanvang aan dezelfde eisen voldoen als de grote spelers. Los van het bouwen, kost het testen alleen al bijna een miljoen euro per jaar. Daarbij moet je altijd iemand anders inhuren om dit te doen. De eisen worden niet minder in de toekomst.”

Michiel Chevalier Visma NMBRS

Michiel Chevalier: “Alles wat een medewerker zelf kan doen, moet hij in tooling zelf kunnen doen.”

Veranderende verwachtingen

Chevalier is blij dat hij zelf achttien jaar geleden Nmbrs startte. “Ik was de eerste die externe HR aanbood. Het paste bij de toen veranderde klantbeleving. Die beleving blijft overigens veranderen. Nu willen medewerkers bijvoorbeeld steeds vaker iedere week hun salaris ontvangen in plaats van maandelijks. Ook het onboardingsproces begint vaak al voordat iemand zijn eerste werkdag heeft. Twee weken van tevoren kan een nieuwe medewerker al op intranet inloggen en krijgt hij LinkedIn-verzoeken. Als nieuwe speler op de markt moet je nadenken hoe je invulling kunt geven aan die veranderende verwachting. Wie gegrepen wordt door zo´n HR-vraagstuk kan wat mij betreft een goede leverancier worden.” 

“Op dit moment zie ik geen vraagstukken liggen waar nog geen oplossing voor is”, gaat hij verder. Er zijn zo´n honderdtwintig oplossingen die HR ondersteunen in recruitment, onboarding, salarisbetalingen, community, intranet, performance management, vitaliteitsmonitor en zo verder. Chevalier: “Vaak zijn die tools onderling te koppelen en kun je naar behoefte een optimale tool voor jouw organisatie inrichten. Het maakt het leven voor HR en medewerkers iedere werkdag een klein beetje leuker.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visma Nmbrs.


Logo NMBRS

www.nmbrs.com/nl/business


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

NMBRS

15/17
Loading ...