brand logo + logo RCC K&LAlexander von Burg, Coolmark

‘We willen onze kennis en kunde graag delen met de installateurs’

Alexander von Burg, commercieel directeur, kijkt met de koel- en klimaattechnische distributeur Coolmark terug op een veelbewogen jaar. In gesprek over de coronacrisis, de verhuizing van de distributeur en digitale verkoop.

Lees verder

“2020 gaat de geschiedenisboeken in als een uiterst bewogen jaar. Dat is niet anders bij de koel- en klimaattechnische distributeur Coolmark die inmiddels ruim 47 jaar bestaat. De distributeur uit Barendrecht is erop ingericht om de klant te ontzorgen. De visie van Coolmark staat bekend om zijn eenvoud en slaat aan. Door een goede service worden klanten fans en fans vanzelf ambassadeurs. Commercieel directeur Alexander von Burg. “We luisteren goed naar onze klanten en zetten altijd een stapje meer.”

 

Technische ondersteuning

Coolmark onderscheidt zich in de markt onder andere door de grote service- en techniekafdeling. Koude- en airconditioninginstallateurs kunnen er, naast de materialen en systemen, terecht voor een brede technische ondersteuning. Dat blijft niet alleen bij telefonisch advies, daar hoort ook klantbezoek bij. Von Burg: “We zijn in hart en nieren een technisch bedrijf. Nieuwe technische ontwikkelingen volgen zich soms in rap tempo op en wij zien de laatste jaren dat er veel op installateurs afkomt. Ze hebben onder andere door de enorme groei van de markt vaak ook niet de tijd om zich direct te verdiepen in de laatste ontwikkelingen en technieken. Daar spelen wij op in en willen onze kennis en kunde graag met hen delen en staan voor een hoger kennisniveau in de markt.”

 

Het bedrijf is dan ook ingericht om de klanten te ontzorgen. “Naast de afdeling service- en techniek hebben wij ook een customer service, verkoop binnendienst voor zowel de koude- als klimaattechniek en hebben wij een sterk team aan sales engineers die de klant op locatie kunnen adviseren. Daarnaast is er een projectafdeling waar calculaties plaatsvinden en projecten worden uitgewerkt.”

 

 

‘Nieuwe technische ontwikkelingen volgen zich soms in rap tempo op en wij zien de laatste jaren dat er veel op installateurs afkomt’

 

 

Innovatieve producten

Bij Coolmark worden er diverse duurzame warmtepompen verkocht, zoals de innovatieve Q-ton warmtepomp. Deze warmtepomp is zeer efficiënt bij het verwarmen van grote hoeveelheden tapwater. Bij het Marriot Hotel in Aalsmeer heeft dit geleid tot zeventig procent besparing op de CO2-uitstoot.   Een ander innovatief product is de Coolmark Propaan Chiller voor bedrijfsmatige toepassingen. Onlangs is er bij Plantenkwekerij P. van Geest in Naaldwijk gekozen voor deze energie-efficiënte koelinstallatie met een GWP van slechts 3.

Onderzoek

Om aan de top te blijven, is het voor Coolmark van belang om te weten waar ze staan in de markt en hoe ze worden beoordeeld door installateurs. Ook het onderzoek Partner of Choice is in dat opzicht interessant. Commercieel directeur Alexander von Burg: “We zijn ISO- en MVO-gecertificeerd en daarnaast laten we ieder jaar een onderzoek uitvoeren door marktonderzoeksbureau Papilio. Zij leggen een flinke lijst vragen voor aan onze klanten inzake marktontwikkelingen en hoe zij onze leveringen en diensten als distributeur daarbij ervaren. Gemiddeld scoren we goed, bijna een acht. Daar zijn wij uiteraard best trots op maar wij proberen ieder jaar verder te verbeteren.”


Buffers

Coolmark maakt ook op een ander vlak een flinke ontwikkeling door. “We hebben een gevulde orderportefeuille met veel kleine projecten. Dat komt onder andere omdat er in coronatijd veel thuiswerkers zijn bijgekomen en wij helpen ze graag om ook daar een aangenaam werkklimaat te creëren. Men wil ook thuis efficiënt en dus comfortabel kunnen werken en dan is de keuze voor een warmtepomp snel gemaakt.”

 

Die grote vraag kwam niet alleen door het thuiswerken in coronatijd, maar werd ook nog eens aangewakkerd door de warme zomer. In 2019 zag de technische distributeur al een flinke stijging in de verkoopcijfers van Mitsubishi Heavy Industries en Carrier warmtepompen, maar in 2020 is dit nog verder toegenomen. “Door de enorme vraag kregen wij her en der te kampen met voorraadtekorten. Naast de airconditioningssystemen ook bijvoorbeeld de noodzakelijke aansluitmaterialen.” Von Burg: “Tekorten niet alleen vanwege de enorme omzetstijging, maar ook omdat de fabrieken niet of onvoldoende konden produceren door de coronacrisis. Dit heeft gelukkig niet heel lang geduurd en waarna wij ook grotere buffers hebben kunnen aanleggen.”

Digitale verkoop

Het jaar 2020 stond ook nog eens in het teken van de verhuizing van de distributeur, vertelt Von Burg. “Ons kantoor in Barendrecht is naar een groter pand verhuisd, aan de overkant van de straat. Door de veel ruimer opgezette indeling en andere voorzieningen zoals spatschermen en desinfectiezuilen konden wij ons gelukkig committeren aan de gestelde coronamaatregelen. Ook noodzakelijk, wij werken veel met projectteams en dit maakt het lastig om allemaal vanuit huis te werken.” Daarom is er ook geïnvesteerd in additionele voorzieningen zodat er toch ook op kantoor gewerkt kan worden, legt hij uit.

 

Het magazijn van Coolmark is verhuisd van Barendrecht naar een compleet nieuw opgetrokken magazijn in Oirschot, vertelt Von Burg. “Dit magazijn is veel ruimer, voorzien van een volledig geautomatiseerd en computergestuurd orderpick-systeem en voldoet logistiek gezien daarmee aan de laatste criteria. Om als bedrijf op de toekomst voorbereid te zijn en te kunnen blijven groeien, moeten wij effectiever en efficiënter werken.”

In combinatie met een duidelijk afgestemde forecast met de klanten kan Coolmark er daarnaast ook voor zorgdragen dat ze altijd de juiste producten voldoende op voorraad hebben liggen. “Dat is best complex, maar wel een prachtige uitdaging.”

 

De distributeur is goed op de toekomst voorbereid, schetst Von Burg tot slot. “We focussen ons daarbij ook steeds meer op digitale verkoop. Daar heb je een goede webshop voor nodig, systemen moeten worden gekoppeld maar ook een snelle afhandeling. Hier wordt de komende jaren dan ook nog veel meer in geïnvesteerd.”

Trainingen

In begin 2021 worden er in Barendrecht weer technische trainingen gegeven. Daar heeft Coolmark een eigen trainingsfaciliteit. Hier staan allerhande systemen opgesteld waarop ook diverse storingen kunnen worden gesimuleerd. De trainingsfaciliteit wordt ook ingezet om de eigen mensen continu te trainen. Kijk voor meer informatie op: Coolmark.nl/trainingen


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Coolmark.


Logo

www.coolmark.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 


Coolmark

8/11
Loading ...