brand logo RCC K&L Richard Dommerholt, Climalife

‘Het begrip circulaire economie vormt de essentie van ons bedrijf’Climalife is vastberaden dé expert te worden op het gebied van milieuvriendelijke oplossingen voor de industrie, vertelt Richard Dommerholt, commercieel directeur Noord-Europa. “Wij ontwikkelen, produceren en leveren eco-efficiënte oplossingen waarmee het energieverbruik van installaties en technische systemen kan worden geoptimaliseerd. Hiermee geven wij een compleet nieuwe invulling aan het begrip Circulaire Economie.”

Lees verder


Climalife beschikt over verschillende vloeistof technologieën waarmee systemen kunnen worden verwarmd of gekoeld. Koudemiddelen bestaan uit meerder componenten van HFK’s/HFO’s, eventueel gecombineerd met koolwaterstoffen, CO2 enz. “Als specialist op het gebied van thermodynamica zijn wij steeds op zoek naar de meest duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Een recent voorbeeld hiervan is de Solstice® (R-1234ze)”, vertelt Delphine Martin, Global Marketing Manager. Dit is een molecule met een zeer lage GWP <1. “Het is een duurzame oplossing, specifiek bedoeld voor de waterkoelers en industriële airconditioning. Het product is toepasbaar van koeling tot verwarming. Het is bovendien voor de installateur eenvoudig in gebruik, zoals de R-134a, maar enkel voor nieuwe installaties.”

Voor de commerciële koelingen in supermarkten, bakkerijen, slagerijen enz., biedt Climalife bijvoorbeeld een oplossing aan zoals Solstice® L40X (R-455A). Dit is een milieuvriendelijke oplossing, ter vervanging van nieuwe installaties waar voorheen R-404A zou gebruikt zijn. “Het voordeel van dit product is dat het een zeer veilige en hernieuwbare technologie is. Het is voor de installateur eveneens eenvoudig te installeren. Bovendien worden de investerings- en energiekosten geminimaliseerd.”

Eco-efficiëntie rekentool

Climalife biedt zijn klanten een andere specifieke oplossing voor bijvoorbeeld gecentraliseerde R-404A/R-507A systemen om de klant te helpen en te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor de toekomst van onze planeet. “Honeywell heeft een eco-efficiëntie rekentool ontwikkeld waarmee de klant gezamenlijk met Climalife de eco-efficiëntie van een ontwerpmodel over de gehele levensduur van de installatie kan berekenen. Je kiest zelf welk type koudemiddel je wilt vergelijken, en daarna kies je de verschillende ontwerpen die op de markt beschikbaar zijn. Het gaat onder meer om commerciële koelingen in supermarkten, bakkerijen en slagers enz.”

 

Met de eco-efficiëntie rekentool kun je niet alleen kijken naar de impact op het milieu (TEWI), maar ook naar de financiële impact (CapEx en OpEx). De tool houdt rekening met het systeemontwerp (gecentraliseerd (R-404A), semi-gedistribueerd (R-455A), Transkritsche CO2 (R-744), de keuze van het koudemiddel (een HFK, HFK/HFO-mengsel/ HC/CO2), het verkoopgebied, het klimaat, de investeringskosten, het onderhoud van het systeem, en het elektriciteitsverbruik (compressoren, vitrines, condensors, enz.). We kunnen de energieprijsstijgingen simuleren, en het effect ervan zien volgens ontwerp. “Met deze tool kun je dus verschillende elementen analyseren zoals onderhouds- en investeringskosten en het belangrijkste punt: de CO2-uitstoot.”    

 

Het gaat hier zeker niet om een commerciële tool, want Cemafroid, een onafhankelijk erkend internationaal keuringsinstituut voor bedrijven die met koudemiddelen omgaan, heeft deze tool uitvoerig getest en gevalideerd.

RCC K&L

Richard Dommerholt: “Wij durven te stellen dat wij steeds meer een one-stop shop aan het worden zijn.”

Kenniscentrum

Climalife is trots op haar energie-efficiënte oplossingen. Maar om de circulaire economie een duwtje in de rug te geven én om de impact op het milieu te verminderen, heeft het bedrijf besloten om een expertisecentrum ‘Circulaire Economie’ te openen. Om aan de behoeften van de markt te voldoen moet er een verandering komen in het gebruik van koudemiddelen met een lage GWP. “De complexiteit van nieuwe koudemiddelen met meerdere componenten HFK/HFO mengsels en/of gemengd met koolwaterstoffen, CO2 en HFO. 

Alsook het criterium van ontvlambaarheid, hoge druk, enz. zijn allemaal uitdagingen die om nieuwe technologieën vragen.” Het nieuwe expertisecentrum ‘Circulaire Economie’ bevindt zich op het Osiris-platform in Isère, in de regio Auvergne-Rhône-Alpes in Frankrijk, en zal alle procesbehandelingstechnologieën samenbrengen. Een goed voorbeeld is het recyclen van gerecupereerde koudemiddelen. Bovendien heeft Climalife een nieuwe technologie gepatenteerd die moleculen scheidt. Binnenkort worden ultramoderne installaties in gebruik genomen die tegemoet komen aan de behoeften van verschillende industrieën. Of het nu gaat om koeltoepassingen, drijfgassen voor spuitbussen, speciale gassen (SF6) of brandblusmiddelen.

 

Climalife is al specialist in thermodynamische- en technische vloeistoffen voor de koel- en airconditioningindustrie sinds 1874. “Sinds kort zijn onze activiteiten uitgebreid. Ons productaanbod omvat nu ook de fijne chemieproducten van de Dehon Groep, waar Climalife onderdeel van uitmaakt. Climalife breidt zijn werkgebied uit en omvat nu naast bijvoorbeeld koudemiddelen, oliën en HTF ook de volgende productgamma's: drijfgassen voor aerosols, expansie- en blusmiddelen, industriële en speciale gassen.”

 

Partner of Choice

Climalife is heel blij met het feit dat ze Partner of Choice zijn. “Dat wij gevraagd zijn om deel te nemen aan deze editie van Partner Of Choice kon qua timing niet beter uitkomen”, reageert Dommerholt. “Ons bedrijf is volop in beweging. Met alle hiervoor genoemde bijzonderheden durven wij te stellen dat wij op het gebied van de leveringen van technische vloeistoffen, zoals koudemiddel, energiedragers, koelcompressoroliën, reinigingsmiddelen en analyses aan onze klanten steeds meer een one-stop shop aan het worden zijn. Wilt u ook graag een eerlijk advies krijgen? Neem dan vandaag nog contact op. Wij staan u met ons team van specialisten graag met raad en daad terzijde.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Climalife.


Logo Climalife

nl.climalife.dehon.com


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Climalife

7/16
Loading ...