brand logo RCC K&L


Daikin Nederland - Edwin Hoogerwerf

Edwin Hoogerwerf, Daikin Nederland

‘Comfortabel en duurzaam binnenklimaat binnen handbereik met producten en diensten Daikin’

Lees verder

De veranderende klimatologische omstandigheden vragen om nieuwe oplossingen op het gebied van  airconditioning, verwarming, ventilatie, luchtbehandeling, koudwatermachines en koel-/vriessystemen. Daikin heeft een compleet assortiment om een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen. In Nederland maakte het bedrijf de afgelopen jaren een sterke groei door, ingegeven door de stijgende verkoop van airconditioners en warmtepompen. 

 

“We zijn nog steeds groeiende hier in Nederland over de hele breedte van ons assortiment.” Aan het woord is Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin Nederland. De sterkste groeier in het assortiment is momenteel airconditioning voor de consumentenmarkt, vertelt hij. “Corona heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Mensen werken vaker thuis, en willen daar hetzelfde comfort als op kantoor. De afgelopen jaren hebben we natuurlijk een paar flink warme zomers gehad, dat helpt ook mee. We merken echt dat de knop om is bij de consument: airco is geen overbodig luxe meer.”

 

Hybride warmtepompen

Ook op het vlak van warmtepompen is Daikin wereldwijd een van de grootste spelers. In Nederland stijgt met name de verkoop van hybride warmtepompen, heeft Hoogerwerf gemerkt. “Er is vanuit de ISDE een subsidie beschikbaar en deze wordt vanaf januari nog verder uitgebreid door de Nederlandse overheid om de energietransitie te versnellen. Soms is dit soort regelgeving nodig om marktontwikkelingen in gang te zetten. Als je voor een hybride warmtepomp kiest, kun je al snel 60 tot 70% gas besparen en daardoor komt het behalen van de doelstellingen voor CO2-besparing snel dichterbij.”

‘We zien de vraag naar kennis en advies over gezond binnenklimaat toenemen.’

Luchtkwaliteit

Een andere belangrijke marktontwikkeling is de groeiende interesse voor luchtkwaliteit en ventilatie. Ook hier is een link met corona. Hoogerwerf: “De vraag naar kennis en advies over gezond binnenklimaat zien we toenemen. Het was altijd een onderbelicht onderwerp, maar het wordt nu door de overheid naar voren geschoven als een belangrijke pijler in de coronabestrijding.” Een slechte luchtkwaliteit manifesteert zich vaak pas na langere tijd. Mensen merken het dus niet meteen als het binnenklimaat niet goed is, legt Hoogerwerf uit. “Je weet pas hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit als je het meet. Daikin heeft daarom een luchtkwaliteitsmeter ontwikkeld die in o.a. scholen, kantoren en sportlocaties toegepast kan worden. Zo kunnen mensen zien hoe groot hun probleem is en op basis daarvan praten over oplossingen, of dat nu luchtbehandeling of luchtreiniging is.”

 

Steeds meer in beeld

Traditioneel is de installateur een belangrijke doelgroep voor Daikin. “Maar ook consumenten melden zich steeds vaker bij ons. We zijn steeds meer in beeld, bijvoorbeeld door de sponsoring van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Daardoor vinden mensen ook eerder hun weg naar Daikin. Als ze met vragen naar ons komen, helpen we ze en brengen we ze in contact met een installateur in de buurt. In Breukelen openen we binnenkort een Experience Center, hier kunnen wij installateurs en eindgebruikers ontvangen om de mogelijkheden van onze innovatieve producten te laten zien in specifieke toepassingen.”

‘Wij bieden op meerdere locaties trainingen aan voor installateurs.’

Kennis

De kennis bij installateurs is over het algemeen goed, maar in sommige gevallen kan het nog beter, vertelt Hoogerwerf. “Sommige installateurs adviseren heel goed. Maar je merkt ook dat voor veel installateurs de markt van warmtepompen en airco’s nog helemaal nieuw is. Toch willen ze graag overstappen naar deze nieuwe installaties. Wij bieden daarom op meerdere locaties trainingen aan voor installateurs die dat willen. Die scholing is heel belangrijk om zo aan meer capaciteit voor gekwalificeerd personeel te komen. Want cv-monteurs weten veel over de afgiftesystemen en leidingen, maar zijn nog niet zo bekend met de moderne installaties zelf.”

Toekomst en verleden

Daikin is druk bezig met de toekomst. “We ontwikkelen onze producten continu. En kijken daarbij goed naar de laatste stand van de techniek. Zo hebben wij bijvoorbeeld het koudemiddel R32 geïntroduceerd voor airconditioners en warmtepompen. Dit koudemiddel heeft een veel lagere GWP dan eerdere koudemiddelen. Daar lopen we graag in voorop.” Maar ook de ervaring opgedaan in het verleden speelt een belangrijke rol in de bedrijfsvoering van Daikin. “We maken al warmtepompen sinds de jaren 50 en we hebben dus veel ervaring. Je ziet dat er nu veel nieuwe aanbieders de markt betreden, maar zij gaan ons natuurlijk nooit inhalen op het gebied van ervaring.”

Daikin

Daikin Europe N.V. is toonaangevend als leverancier van oplossingen voor airconditioning, verwarming, ventilatie, luchtbehandeling, koudwatermachines en koel-/vriessystemen. Het bedrijf maakt hoogwaardige en energiezuinige systemen en complete klimaatoplossingen om voor iedereen een comfortabel en duurzaam binnenklimaat te creëren. De kenmerkende technologie met kostenefficiënte systemen van Daikin wordt toegepast om de toekomst van airconditioning, verwarming, ventilatie en commerciële koeling veilig te stellen. Daikin Europe N.V. heeft meer dan 10.000 werknemers in dienst.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Daikin Nederland.


Logo Daikin

www.daikin.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Daikin Nederland

11/16
Loading ...