brand logo + logo RCC / K&L“Zijn we tevreden over een product, dan zullen we niet zo snel veranderen”

Huijbregts Koeltechniek zet in alle opzichten de klant voorop. Dat zie je onder meer terug in de inkoopstrategie. Tom Huijbregts, mede-eigenaar van het familiebedrijf, onder meer verantwoordelijk voor inkoop, kiest voor kwaliteit, openheid en universeel toepasbare systemen.

Lees verder

Tekst: Evi Husson / Beeld: NFP Photography

 

Tom Huijbregts leidt samen met zijn broer Rob het koeltechnische bedrijf Huijbregts Koeltechniek, gespecialiseerd in allerhande koeltechnische installaties, van ijsblokjesmachines tot complexe koel- en vriesinstallaties voor de industriële en agrarische sector. Waar Rob verantwoordelijk is voor de commerciële kant, is Tom nog regelmatig ‘in het veld’ aan het werk bij klanten. Hij is daarnaast ook verantwoordelijk voor inkoop. “Die combinatie komt niet vaak voor, maar biedt veel voordelen. Vanuit de praktijk weet ik exact wat ik wil inkopen, wat kwalitatief goed is, wat monteurs veel of weinig installatietijd kost en wat ze prettig vinden om mee te werken. Wij vinden het daarnaast belangrijk dat we met kwaliteitsmaterialen werken. De kostprijs is dus niet doorslaggevend. Goedkopere producten kunnen in een later stadium veel problemen met zich meebrengen. Een besparing op het eerste gezicht is in de praktijk niet altijd interessant.”

 

 

‘We proberen een goede balans te vinden tussen prijs, kwaliteit en installatiegemak’

 

 

Wartels

Huijbregts geeft hiervan een voorbeeld. “We zijn in het verleden een keer overgestapt naar een goedkoper merk wartels. Op papier zouden ze dezelfde kwaliteit bieden dan het iets prijzigere merk waar we voorheen altijd gebruik van maakten. Aangezien we van meerdere partijen vernamen dat ze net zo goed waren, durfden we de overstap te maken. Echter, uiteindelijk was dit geen goede beslissing aangezien het op de langere termijn sneller leidde tot lekkages. Zodra we deze problemen op het netvlies kregen, zijn we weer terug naar het oude vertrouwde product overgestapt en daar stappen we niet meer vanaf. Zijn we tevreden over een product, dan zullen we niet zo snel meer veranderen.”

 

Prijs

Toch blijft de prijs een belangrijke wegingsfactor. “We proberen een goede balans te vinden tussen prijs, kwaliteit en installatiegemak, maar we begrijpen ook dat kwaliteit zijn prijskaartje heeft. We zetten daarom onze vaste leveranciers niet zomaar onder druk om een speciale prijs te leveren, want daar schiet je weinig mee op. Wel vergelijken we met enige regelmaat de prijzen met concurrenten in de markt, maken vervolgens een afspraak met onze leverancier en zitten rond de tafel om de balans op te maken zodat we correcte prijzen blijven betalen. Dergelijke gesprekken zijn ook belangrijk om de band goed te houden.”

 

Goede relatie

Die band is heel belangrijk, vindt Huijbregts. “We blijven doorgaans trouw aan onze vaste leveranciers ook al zoeken hun concurrenten regelmatig het contact op. Wel houden we onze ogen open voor nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. Wie opstart, moet immers ook een kans krijgen om te kunnen groeien. Als we merken dat potentiële partners alles heel goed op orde hebben, zijn we sneller geneigd om bij hen af te nemen. Concreet betekent dit dat je eenvoudig bestellingen moet kunnen plaatsen, er wordt geleverd volgens de afgesproken levertijden en je terugkoppeling krijgt als iets niet voorradig is. Transparante communicatie leidt tot een prettige samenwerking.”

 

Leveringsproblemen

De laatste tijd zijn leveringsproblemen steeds vaker aan de orde, merkt Huijbregts. “Met inkoop zijn we continu bezig om onze voorraad goed op orde te hebben. De levering van bepaalde onderdelen wordt steeds problematischer. Dat is iets waar we niet alleen nu, maar vermoedelijk ook in de toekomst regelmatig mee te maken zullen krijgen. Het aantal artikelen met lange levertijden neemt de laatste tijd ook toe. De levertijd van ventilatoren, printplaten maar ook van veelgebruikte koeltechnische componenten is vaak lang, van weken tot enkele maanden en soms zelfs tot een half jaar. We houden daarom bij onze leveranciers de vinger aan de pols en zorgen ervoor dat we onze eigen voorraad op orde hebben op basis van het jaarlijkse verbruik van het jaar voordien en forecasting. Een aantal jaar geleden was er nog de trend om zo min mogelijk voorraad aan te houden, maar nu is het van belang om die buffer te creëren om je klanten goed te kunnen bedienen.”

 

 

‘De levering van bepaalde onderdelen wordt steeds problematischer’

 

 

 

CO2 als koelmiddel

Huijbregts Koeltechniek heeft zich de afgelopen tijd gespecialiseerd in installaties met CO2 als koelmiddel. “Dat is een andere tak van sport dan synthetische koudemiddelen. Aangezien de werking van de installaties eveneens anders is, hebben we de samenwerking opgezocht met een aantal leveranciers die hier al geruime tijd mee werken en veel ervaring hebben opgebouwd. Hoe meer ervaring zij hebben, hoe meer en sneller wij eventuele problemen onder controle krijgen en een groeicurve kunnen doormaken. We zijn daarbij overigens niet aan één leverancier gebonden.”  

 

Kennis en ervaring delen

“Onze CO2-installaties zijn vaak vernieuwend. Dat betekent dat wanneer er een storing of probleem opduikt, je ook met je leveranciers goed moet kunnen samenwerken om de instellingen te finetunen om goede resultaten te kunnen behalen”, gaat Huijbregts verder. “Denk aan softwarematige problemen, maar ook problemen met bijvoorbeeld de oliehuishouding van de installatie. De opbouw van de installatie luistert hier heel nauw. Door goed overleg en het delen van kennis zullen leveranciers bij een volgende installatie ook units kunnen aanleveren die een betere fit zijn voor de gehele installatie. Ervaringen delen met je leveranciers leidt tot een beter resultaat.”  

 

Beste resultaat voor klanten

Huijbregts is over het algemeen heel open naar leveranciers toe. “Ik vertrouw mijn vaste leveranciers en gun mijn klanten het beste resultaat. Er zijn bedrijven op de markt die systemen ontwikkelen die allesbehalve universeel zijn waardoor alleen met hun software en bedrijfsspecifieke onderdelen kan worden gewerkt. Wij kiezen er echter voor om onze systemen niet af te sluiten voor anderen maar universeel toegankelijk te maken voor iedereen. Dit betekent dat als een klant besluit – om welke reden dan ook – met een ander bedrijf in zee te gaan, dit mogelijk is zonder softwareblokkering of andere problemen. We hebben al eens een installatie van een andere partij moeten overnemen bij een klant, waarbij we stuitten op bovengenoemde issues. Dit was voor ons noch voor de klant een fijne periode. Onze visie is dat als een bedrijf besluit om een andere weg in te slaan hij dat sowieso zal doen, met of zonder bijkomende struikelblokken. Wij zien er dan ook geen meerwaarde in om onze systemen af te sluiten voor anderen. Iedereen moet ermee kunnen werken. En de klant, die bieden we hiermee het beste resultaat. De klant staat altijd voorop.”

Huijbregts Koeltechniek

4/16
Loading ...