brand logo + logo RCC / K&L


Voorwoord

Goed advies is goud waard 

Ik had de klus meerdere keren uitgesteld, maar met de herfst op komst moest het er toch van komen: het schilderen van de nieuwe kozijnen en nieuwe achterdeur van mijn huis. Op misschien de laatste zomerse zaterdag van het jaar ging ik daarom verf kopen. Die moest wit zijn, goed bestand tegen weer en wind en, vanwege het gemak, het liefst op waterbasis. Bij de bouwmarkt stonden schappen vol met verf. Ze waren gerangschikt op merk. Het waren er zo veel dat ik door de bomen het bos niet zag en besloot advies in te winnen.

 

De medeweker die ik kreeg toegewezen liep op het eerste het beste schap af en pakte daar de eerste de beste pot witte verf uit. Nadat hij de teksten op de pot een tijdje aandachtig bestudeerde, kwam hij tot de conclusie dat de verf voor binnen was. Na nog een aantal misgrepen, stond ik uiteindelijk toch met een pot grond- en een pot aflakverf in mijn handen die aan mijn wensen voldeden, allebei uit het eerste het beste schap.

Lees verder


Uko Reinders

Uko Reinders,
hoofdredacteur RCC/K&L

Ik had meteen al in de gaten dat de adviseur geen verstand van zaken had. Om op basis van zijn advies mijn duur betaalde kozijnen en deuren te verven, dat voelde als een senseootje nemen ter afsluiting van een etentje bij een goed restaurant. Zo gauw de adviseur uit zicht was zette ik daarom de verfpotten terug en verliet snel de bouwmarkt. Ik wist dat er een verfspeciaalzaak in mijn dorp was en hoopte een beter advies te krijgen.

 

Nadat ik mijn wensen op tafel had gelegd, kreeg ik bij de speciaalzaak meteen te horen dat verf op waterbasis minder geschikt is voor buiten. En dat de smeerbaarheid ook belangrijk is. De keuze viel uiteindelijk op professionele verf, uiteraard in een hogere prijsklasse dan bij de bouwmarkt. Maar wat zijn een paar tientjes, als de verf langer meegaat en gemakkelijker aan te brengen is? Ik kocht ook kwasten die me werden aangeraden, en schuurpapier.

 

Met de goede kwasten en verf en de aanwijzingen van de verkoopster kon het niet misgaan. En dat ging het ook niet. De klus waar ik zo tegenaan had gehikt, werd zowaar een leuke bezigheid. Tijdens het schilderen besefte ik hoe belangrijk goed materiaal, en vooral hoe belangrijk goed advies is. En hoe dom ik kon zijn om voor de verf naar de betreffende bouwmarkt te gaan. Het was een actie waarvan de Engelsen zeggen: penny wise, pound foolish.

 

Als mij voor een marktonderzoek naar de beste verfwinkel in mijn woonplaats gevraagd zou worden, zou ik de speciaalzaak die ik bezocht noemen. Een dergelijk onderzoek is er echter niet. Maar voor de koude- en klimaattechniek is die er wel: met Partner of Choice. Hiervoor hebben lezers van RCC K&L via een vragenlijst hun voorkeuren aangegeven. Wij hebben hier lijstjes van gemaakt, die u in dit Partner of Choice-magazine kunt terugvinden. Doe er uw voordeel mee.

Voorwoord Uko Reinders

3/16
Loading ...