brand logo  + logo Service management

Rogier Moorman, Numatic

‘Krapte op arbeidsmarkt dwingt om te kijken naar productiviteit’

Langzamerhand tekent zich weer een krapte op de arbeidsmarkt af terwijl het bewustzijn over hygiëne onverminderd groot is. Beide ontwikkelingen dwingen volgens Rogier Moorman, managing director van Numatic, schoonmaakbedrijven en facilitair managers te kijken naar de productiviteitwinst die met machines en materialen behaald kan worden.

Lees verder

“Als leverancier zien we aan meerdere kanten de bereidheid om meer te investeren in schoonmaak”, begint Moorman zijn verhaal. “Dat is bij grote en kleine organisaties het geval en het komt voort uit de coronacrisis. Ik zie dat hygiënebewustzijn onder andere terugkomen in kantoren, in de zorg natuurlijk, maar ook op scholen. In die laatste categorie zie ik een toegenomen focus. Hoe zorgen we ervoor dat dit schoolgebouw er morgen weer fris bij staat en hoe beschermen we leerlingen het beste?”  

 

Het is volgens hem mooi dat er daardoor weer geïnvesteerd wordt in schoonmaak, maar met de opkomst van de economie kampen schoonmaakbedrijven alweer met een krapte aan personeel. “Niet voor elke job is in Nederland meer genoeg personeel te vinden. Ik zeg niet dat wij dé oplossing hebben, maar we kunnen wel een deel van de oplossing bieden door de schoonmaker met machines en materialen productiever te laten zijn. Dus hem of haar de juiste, bij het object passende, materialen en machines aan te bieden als hulpmiddelen.”

‘Digitale assets toevoegen aan machines, zoals facetimen met onze monteurs, is voor klanten en voor ons heel waardevol’

Afscheid nemen van oude methodes

“Dat betekent sowieso al afscheid nemen van oude schoonmaakmethodes”, zegt Moorman. “De zwabber, de Kentucky-mop, verouderde chemie… Het kan echt allemaal niet meer. Ook omdat het er met dergelijke methodes wellicht zichtbaar schoon uitziet, maar het niet daadwerkelijk schoon is.” De vlakmop moet bijvoorbeeld de standaard zijn, eventueel licht aangevuld met duurzame chemie. Maar denk ook aan nieuwe ergonomische werkwagens en dito machines.

 

Moorman: “Een ander voorbeeld is de voldragen batterijtechnologie waar we op hebben ingezet. Dat is de Numatic NX300 Accu. Nu wil ik niet beweren dat de stekker verleden tijd is en niet meer de standaard is, maar bij stofzuigers en schrobzuigmachines zijn we daar wel hard naar op weg. Batterijen zijn dusdanig krachtig geworden dat we geen concessie meer hoeven te doen qua werktijd en zuigkracht. Een batterij kun je tegenwoordig ook handig op meerdere machines gebruiken en is dus uitwisselbaar. Bijvoorbeeld de nieuw geïntroduceerde Numatic 244NX schrobzuigmachine is zo’n krachtig apparaat.”

Rogier Moorman

Rogier Moorman: “We kunnen een deel van de oplossing bieden door de schoonmaker met machines en materialen productiever te laten zijn.”

Fleetmanagement

Moorman ziet ook de ontwikkeling van internet of things. “Het is interessant om machines aan te kunnen sluiten op het internet, zodat je op je scherm zaken kan aflezen over het aantal draaiuren of de machine op afstand kunt bedienen. We zijn op onze productielocatie in Engeland druk bezig om daarvoor te ontwikkelen. Op de aankomende Interclean in mei kun je het een en ander van ons verwachten. Maar denk niet aan te veel digitale toeters en bellen, dat past niet bij ons. Vanuit de vraag van klanten gaan we dit aspect verder brengen. Waarbij we vooral kansen zien in fleetmanagement. Zodat je bijvoorbeeld kunt zien of een zuigmotor in een machine aan het einde van zijn levensduur zit of waar machines zich bevinden.”

 

Daarnaast heeft Numatic ook service naar de mobiele telefoon gebracht. “Denk aan eerste hulp bij storingen, facetimen met onze monteurs als dat nodig is en instructievideo’s. Bijvoorbeeld over hoe je een machine het beste schoonmaakt of hoe je de filters reinigt. Die digitale assets toevoegen aan machines is voor klanten en voor ons heel waardevol.”

 

Lang laten meegaan

Duurzaamheid is een ander topic dat volgens Moorman niet meer is weg te denken uit de schoonmaakbranche. “Bij grote tenders wordt het standaard meegenomen in de uitvraag. Overheidspartijen vragen er ook continu naar. We hebben daar een plan voor dat we nu tot uitvoering brengen. We hebben bijvoorbeeld een assortiment gemaakt van ultraduurzame werkwagens en stofzuigers, gemaakt van gerecycled plastic. We bekijken dit onderwerp vanuit onze duurzaamheidspyramide. Waar boek je de meeste duurzame winst? Dat is vooral als je producten heel lang kunt laten meegaan. Dat streven past bij ons als leverancier van robuuste machines en materialen. Vlak daar achteraan komt dat je in het ontwerp moet integreren dat machines makkelijk te repareren zijn waardoor ze een tweede, derde of vierde leven krijgen. Ook zo gaan ze langer mee.” 

 

 

‘Waar boek je de meeste duurzame winst? Dat is vooral als je producten heel lang kunt laten meegaan’

 

 

 

Betrouwbare producten

Ook in robots ziet Moorman toegevoegde waarde. “Ook daar zetten we bij de ontwikkeling op in, maar daarvoor komt de komende Interclean nog iets te vroeg. We denken dan met name dat robots van meerwaarde zijn als ze fysiek zware, repetitieve handelingen overnemen. Maar de investering is nog groot. Niet alleen voor ons, maar ook dan in aanschafwaarde voor de klant. Daarnaast kennen ze een hoge onderhoudsgraad. We bekijken daarom nauwgezet hoe we robotmachines veilig, compact en voor het juiste toepassingsgebied in kunnen zetten.” Tot slot is Moorman vereerd dat Numatic verkozen is tot Partner of Choice. “We werken er elke dag keihard aan om onze klanten te bedienen met betrouwbare producten, een hoge service en een breed dealernetwerk. Dan is het mooi dat dat wordt gezien en gewaardeerd.”    

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Numatic.


Numatic - logo

www.numatic.nl/professioneel


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Numatic

6/14
Loading ...