brand logo + logo Service ManagementPaul Harleman, Vileda Professional

Duurzaam ondernemen is geen trucje maar een levensstijl’

Lees verderEen afnemend aantal schoon te maken vierkante meters en schaarste van energie, grondstoffen en personeel. Klimaat en technologische ontwikkelingen gaan de schoonmaakbranche de komende jaren volledig veranderen. Dat is de overtuiging van Paul Harleman, applicatiemanager bij Vileda Professional. “Er gaat de komende twintig jaar ontzettend veel veranderen.”

 

“Technologische ontwikkelingen gaan dingen mogelijk maken die nu nog onmogelijk lijken”, zegt Harleman. “Daarbij moet je denken aan holografie, kunstmatige intelligentie, de kwantumcomputer en verbeteringen van batterijtechnologie. Als de energiedichtheid van een batterij toeneemt, is het straks misschien wel mogelijk dat je drie weken lang op één lading een elektrische schrobzuigmachine kunt gebruiken. De kwantumcomputer kan veel meer data per seconde verwerken en dit maakt het mogelijk dat we schoonmaakrobots kunnen ontwikkelen die ook complexe taken kunnen uitvoeren. Ik sluit niet uit dat er over vijftien tot twintig jaar robots zijn die het interieur van een gebouw voor het grootste deel automatisch kunnen reinigen.”

 

Sterke focus op innovatie

Achter de schermen is ook Vileda druk bezig met innovatie. Harleman: “Wij houden voortdurend in de gaten waar de wereld naartoe gaat en stellen onszelf de vraag hoe wij daarop kunnen inspelen. Zo zijn wij bezig met de ontwikkeling van smart products. Dit sluit aan bij onze sterke focus op innovatie. Het is niet ons streven om de goedkoopste producten te maken, maar de meest innovatieve. Die de beste performance leveren en leiden tot de laagste operationele kosten. Wij staan voor innovatie, kwaliteit en partnerschap.”

 

Bij innovatie speelt duurzaamheid ook een grote rol, benadrukt Harleman. “Stapsgewijs introduceren we steeds meer producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen. Sinds een aantal jaar zijn er materiaalwagens van ons op de markt die deze componenten bevatten. Onlangs hebben we ook een aantal microvezeldoeken en een microvezelmop geïntroduceerd waar zoveel mogelijk gerecyclede materialen in zijn verwerkt. En in het voorjaar van 2022 komen we met meer van dat soort producten.”

‘Wij zeggen niet alleen wat wij willen, we zetten het ook om in daden. Deze gedachte moet door je aderen stromen’

In het DNA

Duurzaamheid en in het verlengde daarvan maatschappelijk verantwoord ondernemen zit Vileda Professional in de genen. “Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid zitten al sinds de start van ons moederbedrijf Freudenberg in ons DNA. Het is voor ons geen modegril. De Freudenberg Group is in 1849 opgericht en vanaf het begin maatschappelijk betrokken. 1889 was er bijvoorbeeld al een Corporate Citizen Program. Dat was een programma waarin werd gezorgd voor de inwoners van Weinheim, de plaats waar het hoofdkantoor van Freudenberg Group staat.” Met een kwinkslag vertelt Harleman vervolgens: “Ik was toen nog niet geboren, maar ik kan me voorstellen dat het bijvoorbeeld ging om financiële steun bij de bouw van bij de bouw van sportvoorzieningen. Corporate Citizenship, zowel intern als extern gericht, is altijd een van de waarden van de Freudenberg group gebleven."

 

De appplicatiemanager hoopt andere schoonmaakpartijen ook te overtuigen om het maatschappelijk verantwoord ondernemen te omarmen. “Wij zeggen niet alleen wat wij willen, we zetten het ook om in daden. Deze gedachte moet door je aderen stromen. Milieubewustheid en duurzaam ondernemen is geen trucje. Het is een levensstijl. Het moet op een gegeven moment een vanzelfsprekendheid zijn, waarbij het vanuit je hart komt en niet vanuit je hersenen. Wij proberen dit gedachtegoed ook mee te geven aan onze medewerkers. Via verschillende initiatieven willen wij hen overtuigen van de noodzaak van een duurzame manier van werken.”

 

Verantwoordelijkheid ligt bij iedereen

Als Harleman aan de toekomst denkt, hoopt hij met Vileda Professional de komende jaren een volgende stap te zetten in circulariteit. “Uiteindelijk willen we dat producten zo veel mogelijk circulair worden. Waarbij je zoveel mogelijk kunt hergebruiken. Er komen steeds meer mensen op deze aarde en die willen allemaal welvaart of meer welvaart. Dat betekent heel simpel dat minerale brandstoffen opraken. De aarde wordt warmer en het klimaat extremer. Voedsel- en fossiele energiebronnen raken uitgeput en dus moeten wij slimmer omgaan met energie. Minder vervuilen en het afval dat we hebben gebruiken als nieuwe grondstof. Wij zijn daar met z’n allen voor verantwoordelijk. Individuen én groepen zoals bedrijven en de overheid. De tijd van vrije keuze op het gebied van duurzaamheid is voorbij.”

‘Uiteindelijk willen we dat producten zo veel mogelijk circulair worden’

Geen woorden maar daden

Vileda Professional is volgens Harleman een betrouwbare partner. “We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.” Dat is volgens hem een reden dat ze Partner of Choice zijn. “Wij gaan voor kwaliteit en niet voor de laagste prijs. En die kwaliteit waarborgen wij. “

 

“Naast een hoog-technologisch bedrijf, zijn wij een bedrijf met mensen die met beide benen op de grond staan. Wij lopen er niet voor weg om met klanten de werkvloer op te gaan, te poetsen en te ervaren wat de situatie is. Ik zeg voor de gein wel eens als ik nieuwe collega’s opleid: ‘Op het moment dat je een klant wat probeert te verkopen, ben je verkeerd bezig. Dan ben je productgericht bezig en zo zijn wij niet.’ Wij zijn klantgericht. Samen met de klant proberen wij een oplossing te vinden waar hij of zij behoefte aan heeft. Doe je dat goed, dan koopt de klant vanzelf. How can we help, is ons devies. En dan kan de conclusie zelfs zijn dat we de klant adviseren om een specifiek product elders te kopen. De klant moet uiteindelijk tevreden zijn. Niet alleen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vileda Professional.


Logo Vileda

www.vileda-professional.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Vileda

10/14
Loading ...