brand logo + logo Service ManagementDiversey, Anita Verkerk

‘Wij willen blijven bijdragen aan de versnelling van verduurzaming van de gehele sector’ 

Lees verder“Wat wij als Diversey doen is niet alleen een product op de markt zetten, wij gaan verder. Wij denken mee over onder meer de krapte op de arbeidsmarkt, over hygiëneprotocollen en over de duurzaamheidsdoelstellingen van klanten. Alles met als doel; hoe kunnen wij ondersteunen? Daarom zijn wij ook zo blij met deze Partner of Choice-uitverkiezing; samenwerken staat centraal en wat wij doen wordt gewaardeerd.”

 

Aan het woord is Anita Verkerk, managing director van Diversey Benelux. Zij is in maart gestart bij de wereldleider op het gebied van hygiëne, infectiepreventie en reinigingsoplossingen. “Wat mijn eerste indruk was? Een professionele organisatie, waarin de wetenschap bij productontwikkeling op een ontzettend hoog niveau acteert. Maar ook een organisatie die nadrukkelijk de samenwerking zoekt met haar klanten en partners. Bijvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid.”  

 

Totale productieketen  

Dit laatste is een hot topic, erkent Verkerk. “Diversey bestaat volgend jaar honderd jaar, en al sinds de oprichting van onze organisatie staat duurzaamheid centraal. Zo hebben we ook dit jaar weer een Zilveren Duurzaamheidsbeoordeling van EcoVadis ontvangen, enkel gegeven aan bedrijven in de top 20 procent van de EcoVadis-ranglijst. En maken we al jaren deel uit van het Climate Savers Programma van het WNF, waarin bedrijven zich hebben gecommitteerd aan de reductie van CO2-uitstoot. Maar we kijken ook verder naar onze eigen organisatie, onze kwaliteits- en milieustandaarden en het welzijn van onze eigen medewerkers bijvoorbeeld. Als het gaat om de klantoplossingen kijken we hoe deze worden geproduceerd, welk afval daarbij ontstaat en hoeveel energie het kost. We nemen niet alleen de eigenschappen van het product, maar ook de totale productieketen in ogenschouw.”

 

En dat is geen windowdressing, verzekert Verkerk. “Inmiddels zijn ruim tweehonderd producten van Diversey al voorzien van een onafhankelijk ecolabel zoals het EU Ecolabel, Nordic Swan en/of Cradle to Cradle Certified® GOLD. Daarnaast hebben we een aantal jaren geleden een nieuwe productlijn ontwikkeld. Onze SURE® producten zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten zoals kokos, mais en suikerbiet en zijn uiteraard ook voorzien van het EU Ecolabel. Daarbij streven we altijd naar een zo laag mogelijke CO2-footprint voor ieder product.”

Anita Verkerk

Anita Verkerk: “Door dingen op een andere manier te bekijken en daar gebruikers en andere disciplines bij te betrekken, komen we tot nieuwe duurzame oplossingen.”

Grote uitdaging: terugdringen van plastic

De duurzaamheidsambities sluiten aan op wat klanten verlangen van de fabrikant van schoonmaakmiddelen. “Dit jaar hebben wij onze duurzaamheidsstrategie vernieuwd die voortbouwt op de al lang bestaande duurzaamheidsmissie om mensen en de planeet te beschermen en te verzorgen. Al onze klanten willen verduurzamen, meer circulair werken en hun CO2-footprint verminderen. Wij ondersteunen daarin en betrekken klanten bij de ontwikkeling van duurzame oplossingen. Wij ontwikkelen onze innovaties samen met klanten en partners. Door dingen op een andere manier te bekijken en daar gebruikers en andere disciplines bij te betrekken komen we tot nieuwe duurzame oplossingen”, aldus Verkerk.

Als Verkerk de grootste uitdaging  moet noemen, dan is dit het terugdringen van plastic afval in de keten. “Dat heeft ons aan het denken gezet en heeft geleid tot de introductie van de SafePack™-pouch. Deze pouch-verpakkingen zijn volledig te recyclen en de eerste in hun soort die ook UN-goedgekeurd zijn voor geclassificeerde reinigingsmiddelen. De pouches helpen met het verlagen van de CO2-uitstoot, het verminderen van plastic afval en voldoen aan de hoogste norm voor recycling en veiligheid.”  

 

Duidelijke hygiëneprotocollen

Duurzaamheid en alle duurzame ambities van klanten moeten tegenwoordig verweven worden met een efficiënte schoonmaak en duidelijke hygiëneprotocollen, wat volgens Verkerk ook een heel belangrijk thema is binnen de schoonmaakmarkt. “De arbeidsmarkt is krap, je ziet daarin de worsteling. Logisch dat ze kritisch kijken naar mogelijkheden om de dienstverlening efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door de inschakeling van robots of doseersystemen.”  

 

Ook daarin ondersteunt Diversey. “Bijvoorbeeld door de juiste, duurzame schoonmaakmiddelen te leveren in combinatie met een doseersysteem. Maar ook in het trainen en opleiden van medewerkers, het uitvoeren van een hygiëne-audit om de risico's inzichtelijk te maken en het opzetten en het actualiseren van protocollen en werkinstructies. En het meest belangrijk; een goede borging hiervan. Kortom, wat wij als Diversey doen is niet alleen een product in de markt zetten, wij gaan verder.”  

 

Bedankt

Verkerk is dan ook maar wat blij met de Partner of Choice-uitverkiezing. “Daar bedanken wij onze klanten natuurlijk hartelijk voor. Zo een uitverkiezing sterkt ons in ons idee dat we op de goede weg zitten, en dat we stappen moeten blijven zetten en samen met klanten doelen moeten stellen.”  

 

"Die doelen zijn ambitieus”, zegt Verkerk stellig. Zij doelt onder meer op de ambitie van Diversey om in 2030 alle verpakkingen te laten bijdragen aan de circulaire economie. “En als we de blik dan nog verder vooruit richten, dan willen wij in onze productie rond 2050 emissievrij opereren. Kortom, het is onze missie om mensen en hun omgeving elke dag te beschermen en voor beide te zorgen. Gezondheid en welzijn van de mens zijn nauw verbonden met de status van ons milieu. Zonder de toekomst op het spel te zetten is duurzame ontwikkeling nodig in de sector en Diversey wil graag blijven bijdragen aan de versnelling hiervan.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Diversey Benelux.


Logo Diversey

diversey.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Diversey

6/13
Loading ...