brand logo + logo Service management


 Werner & Mertz, Chris De Vuyst

‘Geen greenwashing, wij houden vast aan verifieerbare processen en producten’

Lees verder

Chris de Vuyst, Werner & Mertz

In de schoonmaakwereld verdient duurzaamheid een kritische blik. Van bedrijven, van overkoepelende instanties, van de media, maar zeker ook van fabrikanten zelf. Deze oproep doet General manager Chris De Vuyst van Werner & Mertz Benelux. Er wordt volgens hem namelijk veel gezegd en geroepen, zonder dat dit stevig wordt getoetst. “Duurzaamheid is niet iets dat je erbij doet, het moet onderdeel zijn van het DNA van je bedrijf, zoals bij Werner & Mertz.” 

 

Greenwashing. Het is een term die volgens De Vuyst hier en daar van toepassing is in de schoonmaakwereld. “Het is jammer dat bepaalde producenten CO2-compensaties kopen via, al dan niet, commerciële organisaties die onduidelijke berekeningstechnieken hanteren.” Deze zogenoemde koolstofcompensatie maakt greenwashing mogelijk, en motiveert bedrijven zelfs om dit te doen. Door middel van CO2 compensaties kan bijna elk product klimaatneutraal worden genoemd.” Het geeft De Vuyst een onaangename bijsmaak. “Het is de makkelijkste uitweg, en er is geen onafhankelijke autoriteit die toezicht houdt op de doeltreffendheid en geloofwaardigheid van dergelijke projecten. Het wordt dan ook hoog tijd dat de Europese instanties, die het voortdurend hebben over klimaatverandering, strengere maatregelen opleggen aan bedrijven en dat de vakmedia meer met een professionele en kritische houding kijkt naar wat bepaalde bedrijven verkondigen.”

 

 

Het wordt hoog tijd dat de Europese instanties, die het voortdurend hebben over klimaatverandering, strengere maatregelen opleggen aan bedrijven

 

 

 

EMAS-certificaat

De Vuyst zegt het ook omdat hij weet hoeveel tijd, geld en energie Werner & Mertz steekt in zijn duurzaamheidsambities. “Duurzaamheid, maar vooral circulariteit is de belangrijkste norm waaraan wij onze bedrijfsvoering en -beslissingen toetsen. Nationale en internationale certificaten dienen daarbij als bewijs van een verifieerbare kwaliteitsnorm voor processen en producten.” De Vuyst doelt hierbij onder meer op het EMAS-certificaat (Europees Milieumanagement -en Audit Schema). Dit is een milieubeheer -en auditsysteem van de EU dat volgens De Vuyst wordt beschouwd als de meest veeleisende norm ter wereld inzake duurzaam milieubeheer. “Onze productievestiging in Mainz is sinds 2003 EMAS-gecertificeerd en die in het Oostenrijkse Hallein sinds 2005. Wij zijn er trots op dat wij dit certificaat steeds weer verdienen; in elk certificaat zien wij het bewijs van onze continue inzet als het gaat om duurzaamheid.”

 

Pionier

Het mag duidelijk zijn, Werner & Mertz loopt graag voorop. Het familiebedrijf is volgens De Vuyst Europese pionier in duurzame innovaties voor de schoonmaakindustrie. “Onze aandacht gaat uit naar het gebruik van duurzame materialen, het recyclagepotentieel van dit materiaal, de inzet van hernieuwbare energie bij de productie, een milieuvriendelijk CO2-beheer, een optimaal waterbeheer én een duurzaam sociaal beleid.” Het zijn één voor één criteria waarop het Cradle to Cradle-certificeringsprogramma zich baseert. De Vuyst: “Onze Green Care Professional-lijn was dan ook sinds 2013 wereldwijd het eerste assortiment schoonmaakproducten dat het Cradle to Cradle Gold-certificaat mocht ontvangen. Op dit moment hebben wij 58 referenties met het Cradle to Cradle Gold-certificaat in het assortiment, en maar liefst 83 referenties die het EU Ecolabel dragen. Met deze cijfers zijn we nog steeds veruit koploper in de branche.” En die positie wil Werner & Mertz uitbouwen. Het startte namelijk recent het project ‘GO Green’. “Het doel is om zoveel als mogelijk Tana Professional-producten om te zetten naar Green Care Professional-formules”, vertelt De Vuyst. In het proces worden de formules en verpakkingen van verschillende Tana Professional-producten opnieuw ontwikkeld, geoptimaliseerd en verduurzaamd, zodat ze binnen het Green Care Professional-portfolio passen. “Wij verduurzamen, maar dat mag niet ten koste gaan van de reinigingsprestaties. Deze moeten op zijn minst gelijkwaardig, zo niet beter zijn.”

Chris de Vuyst

Chris de Vuyst: “Duurzaamheid is niet iets wat je erbij doet, het moet onderdeel zijn van het DNA van je bedrijf.”

Groter aandeel plantaardige grondstoffen

Bij de transformatie zijn volgens De Vuyst veel producten betrokken op het gebied van gebouwreiniging, keukenhygiëne, linnenwas en persoonlijke hygiëne. “De producten en verpakkingen sluiten daarmee nog beter aan bij de principes van de holistische circulaire economie. Ze bevatten een groter aandeel plantaardige grondstoffen, die volledig biologisch afbreekbaar zijn. En de verpakkingen zijn gemaakt van hoogwaardig gerecycled kunststof, die na gebruik in een gesloten technische kringloop worden gehouden.”


De business van Werner & Mertz is gestoeld op vier criteria:  

 

Criterium 1: Water  

Werner & Mertz heeft, naast een eigen waterbron, ook een waterzuiveringsstation op de plant in Mainz en is voor het globaal waterbeheer Cradle2Cradle Gold-gecertificeerd. Spaarzaam omgaan met water, deze grondstof correct gebruiken en zuiveren zijn heel belangrijke aspecten voor Werner & Mertz. De filterkoek die we bekomen na het filteren van het spoelwater van de leidingen wordt als basisstof gebruikt voor het maken van bakstenen en isolatiemateriaal. Ook hier gaan we voor “géén” afval! De cirkel is rond.    

 

Criterium 2: Energie  

Werner & Mertz werkt met 100 procent eigen hernieuwbare energie en zorgt ervoor dat er geen energieverspilling plaatsvindt. Ook hier geen gekochte certificaten. Daarom zijn beide productielocaties ISO 50001-gecertificeerd.    

 

Criterium 3: Europese plantaardige grondstoffen  

Werner & Mertz haalt plantaardige grondstoffen zo veel mogelijk uit Europa en zo weinig mogelijk uit tropische regio’s. De gebruikte plantaardige grondstoffen zijn bovendien afkomstig van plantaardig restafval dat niet meer geschikt is voor menselijke of dierlijke consumptie.  

 

Criterium 4: Verpakkingen uit gerecycled post-consumer afval  

Verpakkingen van de reinigingsmiddelen van Werner & Mertz zijn afkomstig uit gerecycled materiaal. Hiervoor heeft de fabrikant het ‘Recyclate Initiative’ in het leven geroepen. Het principe: afval wordt gescheiden, gespoeld, geshredded om hieruit opnieuw nieuwe flessen te maken. Dat doet Werner & Mertz met lokale milieubewuste partners en op de plant in Mainz. Zowel de éénliterflessen, als de vijflitercans worden al gemaakt uit 100 procent gerecycled materiaal. Sinds het initiatief is opgestart door Werner & Mertz in 2012 hebben zij al meer dan 655 miljoen flessen uit gerecycled afval geproduceerd.


Sinds de start van het project zijn al meer dan 20 Tana Professional-producten omgezet naar Green Care Professional. “En dat zien we terug in onze verkoop; wij halen inmiddels meer dan 50 procent van onze omzet uit de Green Care Professional-lijn, terwijl het Tana Professional-assortiment groter is. Wij verwachten dat we eind 2022, minstens 52 procent van onze verkoop halen uit de Green Care Professional-lijn tegenover 48 procent uit de traditionele Tana Professional-lijn. Dat is het bewijs dat onze klanten vertrouwen hebben in onze duurzame aanpak.”

 

Ecologische voetafdruk berekenen

Dit geloof in de circulaire producten van Werner & Mertz wordt overigens gestimuleerd via de Green Care Performance Calculator van Werner & Mertz. De Vuyst: “Hiermee kunnen klanten hun ecologische voetafdruk berekenen; de Green Care Performance Calculator berekent de potentiële vermindering van de milieu-impact bij de overstap naar Green Care Professional-producten. Klanten stoten altijd minder C02, plastic en ruwe olie uit. Ze stappen over van een niet ecologische naar een ecologische productmix. En die berekeningen zijn niet uit de lucht gegrepen, Intertechnica Cert GmbH garandeert de correcte berekeningen. Het is zoals wij het doen; geen greenwashing, wij houden vast aan verifieerbare processen en producten.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Werner & Mertz.Green Care

www.green-care-professional.com/be-nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Werner & Mertz

8/13
Loading ...