brand logo + logo Vakblad warmtepompenRob Spoelman, NIBE

‘Onze gehele focus ligt op warmtepompen’

Het Zweedse bedrijf NIBE produceert al veertig jaar warmtepompen. De warmtepompen zijn gemaakt met de zware Scandinavische omstandigheden als uitgangspunt. Kwaliteit staat daarbij voorop. Door het brede gamma aan warmtepompen heeft NIBE voor elke situatie een passende oplossing, of het nu gaat om een nieuwe of een bestaande woning. De nieuwe S-serie is op en top connected waarmee de warmtepomp de smart hub is geworden in de woonomgeving.

Lees verder

“Onze gehele focus ligt op warmtepompen. Dat betekent dat we al onze energie kunnen steken in het verbeteren van warmtepompen en zo betere prestaties kunnen realiseren als je kijkt naar bijvoorbeeld rendement en geluid. Kwaliteit is voor ons heel belangrijk.” Aan het woord is Rob Spoelman, Managing Director Benelux voor NIBE. Dit van oorsprong Zweedse bedrijf werd in 1952 opgericht en is inmiddels een multinational met 2,4 miljard euro omzet in 2019. Het bedrijf levert wereldwijd producten; in Europa en Noord-Amerika is NIBE marktleider in warmtepompen. Nederland was het eerste exportland voor NIBE. Eerst met boilers en later met warmtepompen.

 

40 jaar ervaring

Dat NIBE in Zweden veel ervaring heeft opgedaan met warmtepompen is niet toevallig, vertelt Spoelman. “Waar in Nederland de woningen vanaf de jaren zestig vooral verwarmd werden met gas, was dat in Zweden olie. Toen de oliecrisis in de jaren zeventig uitbrak, stapten veel Zweden over naar elektrische verwarming en later warmtepompen. NIBE heeft daarom al veertig jaar ervaring met warmtepompen. De warmtepompen zijn bovendien ontwikkeld voor het Scandinavische klimaat, dus ze kunnen de Nederlandse omstandigheden makkelijk aan.”

 

 

‘We hebben voor elke vraag een passende oplossing en onze warmtepompen kunnen in bijna alle situaties geplaatst worden.’

 

 

Passende oplossing

Door de vele jaren ervaring heeft NIBE een breed assortiment aan warmtepompen ontwikkeld. Het bedrijf produceert zowel water/water, lucht/water, ventilatielucht/water als hybride warmtepompen. Spoelman: “Zo hebben we voor elke vraag een passende oplossing en kunnen onze warmtepompen in bijna alle situaties geplaatst worden. Zo wordt bijvoorbeeld een steeds hogere afgiftetemperatuur mogelijk, zodat bijvoorbeeld ook wat oudere bestaande huizen makkelijker aangesloten kunnen worden. In 2021 introduceert NIBE een mooi product voor de bestaande bouw, de S2125 lucht/water warmtepomp, die een maximale aanvoertemperatuur tot 75°C  kan leveren.”

 

Het Ommeland

NIBE ziet de vraag naar warmtepompen in Nederland toenemen, legt Spoelman uit. “Sinds de nieuwbouw alleen nog aardgasloos gebouwd mag worden, zie je de vraag naar all-electric producten toenemen.” Een voorbeeld van zo’n all-electric nieuwbouwproject is het Ommeland in Groningen. Koninklijke Damstra Installatietechniek voorzag alle 64 grondgebonden woningen en 58 appartementen van Het Ommeland van een modulerende ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE. De compacte warmtepompen leveren een kant-en-klare oplossing voor ventilatie, cv-verwarming én warmtapwater. 

 

Ventilatielucht/water warmtepomp

Ventilatielucht/water warmtepompen worden in Zweden al langer toegepast, in Nederland is NIBE een van de weinige aanbieders op dit moment. Deze warmtepompen bieden veel voordelen, beschrijft Spoelman. “Er is geen bronboring nodig en ook geen buitenunit waardoor het geluid minimaal is. Dat geldt overigens ook voor onze andere warmtepompen. De lucht/water warmtepompen met buitenunit die wij op de markt hebben gebracht, worden als heel stil ervaren.” Naast ventilatielucht zijn ook andere bronnen in opkomst vertelt Spoelman. “PVT-panelen als bron voor een water/water warmtepomp is een relatief nieuwe vinding waar we veel van verwachten.”

 

Bestaande bouw

De komende jaren verschuift de uitdaging in de energietransitie naar de bestaande bouw, verwacht Spoelman. “De energietransitie in de bestaande bouw komt langzaam op gang. Hier ligt een nieuwe uitdaging om van cv-ketels naar warmtepompen te switchen. Bij renovatie is dat een stuk lastiger dan voor nieuwbouw. Maar het is zeker mogelijk.” Dat toont NIBE aan in de wijk Moerwijk-Zuid in Den Haag, waar woningcorporatie Staedion een aantal bedrijfs- en opslagruimten op de begane grond van enkele appartementenblokken duurzaam liet transformeren tot dertig compacte studio’s en tweekamerappartementen en een ontmoetingsruimte. Voor de energiezuinige levering van klimaatcomfort koos Staedion voor de complete F370 ventilatielucht/water combi warmtepomp van NIBE. Deze complete ventilatielucht/water combi warmtepomp vormt een kant-en-klare oplossing voor het leveren van ventilatie, cv-verwarming en warmtapwater met behulp van teruggewonnen warmte uit ventilatielucht.

 

 

‘PVT-panelen als bron voor een water/water warmtepomp is een relatief nieuwe vinding waar we veel van verwachten.’

 

 

Nieuwe regelgeving

Ook de markt voor grondgebonden water/water bodemwarmtepompen groeit door nieuwe regelgeving stevig, legt Spoelman uit. “In nieuwbouw zijn deze warmtepompen sowieso een goede oplossing, omdat je er de hoogste rendementen mee kunt halen en je kunt profiteren van gratis passieve koeling. Vanaf 1 januari hebben we te maken met nieuwe regelgeving, de NTA 8800. Daarin zijn ook eisen opgenomen voor temperatuuroverschrijding. Dat werkt water/water warmtepompen in de hand, omdat je daarmee bijna gratis kunt koelen. Voor bestaande bouw is de toepassing iets lastiger, omdat je een bron zult moeten maken in de bestaande omgeving. Maar als de woning goed geïsoleerd is, kan het wel.” 

 

Connectiviteit

De nieuwste serie warmtepompen van NIBE heeft de naam S-serie gekregen en is de opvolger van de F-serie. Spoelman: “In deze reeks staat connectiviteit centraal. We hebben de verbindingen volledig draadloos gemaakt, waarmee de warmtepomp de smart hub is geworden in de woonomgeving. We kunnen alle onderdelen leveren die verbinden met deze smart hub, zoals thermostaten, sensoren, radiatorkranen enzovoorts. Ons platform MyUplink heeft ook een update gekregen met meer functionaliteit voor de consument en de installateur.” NIBE levert de warmtepompen via de groothandel aan installateurs. “Alle installateurs kunnen bij ons kopen. In de NIBE Academy geven we gratis trainingen voor onze producten, zodat ze er goed mee uit de voeten kunnen. We besteden veel tijd en geld om installateurs goed op te leiden.” Dat leidt tot een hoge klanttevredenheid, blijkt uit het multi-client onderzoek van Bouwkennis. Spoelman: “Ook al zijn onze klanten tevreden, we proberen onze dienstverlening altijd nog verder te verbeteren. We hebben veel aandacht voor goede adviezen.” 

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NIBE.


Logo

www.nibenl.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

NIBE

8/12
Loading ...