brand logo + logo Vakblad warmtepompen


Orcon / Thercon

Roel Kuijpers, Orcon / Thercon

‘Een warmtepomp maakt geluid, maar geen lawaai’

Bij Orcon / Thercon zitten ze niet stil. Het bedrijf is continu bezig met hightech klimaatoplossingen. Commercieel directeur Roel Kuijpers geeft een kijkje in de keuken.

Lees verder

Dit jaar hebben Orcon BV en Thercon BV de krachten gebundeld en zijn onder de vleugels gekomen van het Franse Groupe Atlantic. Hiermee wordt er nog meer ingezet op duurzame, all-electric, oplossingen voor een buitengewoon binnenklimaat. Onder het label Fujitsu leveren zij diverse split- en multisplitsystemen.

 

Met de komst van Groupe Atlantic heeft er een verbreding van het assortiment plaatsgevonden, vertelt algemeen directeur Roel Kuijpers. “Naast ventilatie van het merk Orcon specialiseren wij ons in de toepassing van lucht/lucht- en lucht/waterwarmtepompen. Hierbij werken wij met de producten van Fujitsu en Atlantic. Zo kunnen wij altijd een passende all-electric oplossing bieden voor verwarmen, verkoelen, ventilatie en warm tapwater”, vertelt Kuijpers.

 

Dit zijn hightech klimaatoplossingen die comfort opleveren en een minimaal energie verbruiken. “Door het combineren van technieken voor ventileren, verwarmen en verkoelen leveren wij systeemoplossingen voor onze klanten. Hierbij begeleiden wij hen gedurende het hele proces, van calculatie tot installatie.”

Oplossing voor de bestaande bouw zonder binnenunit

Naast de lucht/water-warmtepompen Alfea en Loria, lanceert Orcon / Thercon op korte termijn de Atlantic Aurea Hybrid add on. Deze all-electric add-on is een monoblock warmtepomp ter ondersteuning van de cv-ketel voor verwarming. Bedoeld voor renovatiesituaties waar (nog) all electric warmtepomp toegepast kan worden, maar men wel wil verduurzamen en besparen op het gasverbruik.

 

Uniek is het ontbreken van een binnenunit. Dit betekent dat het de meest compacte oplossing is in zijn soort. In de meeste gevallen hoeft bij plaatsing van de warmtepomp de cv-ketel niet worden verplaatst. Een besparing op tijd, ruimte, arbeid, en materialen. Ook komen er geen F-gassen bij kijken, waardoor deze door een grotere groep installateurs toe te passen is.


Aardgasloos

De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Kuijpers: “Deze doelstelling staat als een huis, en bij Orcon / Thercon zijn we hier drukker mee dan ooit. De bouw en ontwikkeling van nieuwe woningen gaat door en zo ook de vraag naar oplossingen voor gasloos wonen. Wij combineren in nieuwbouw de Atlantic ALFEA warmtepompproducten met onze Orcon HRC balansventilatie WTW-oplossingen. Een slimme combinatie vanuit één leverancier.  

 

Voor renovatie introduceert het bedrijf uit Veenendaal binnenkort een nieuwe Atlantic Aurea hybride warmtepomp met unieke kenmerken. Een bijna plug and play installatie die naast een cv-ketel zorgt voor minder gasverbruik.  

 

De warmtepompboilers nemen de plaats van gasgeisers in en kunnen worden toegepast in appartementen, recreatiewoningen en nieuwbouw. De Atlantic Calypso en Explorer warmtepomp boilers hebben een volume van 100 tot 270.  

 

Een andere trend die Kuijpers ziet, is om een Fujitsu lucht/luchtwarmtepomp naast koelen ook te gebruiken voor elektrisch verwarmen. Deze warmtepomp wordt vaak toegepast op zolders en slaapkamers, maar is met verwarming ook waardevol op bijvoorbeeld een studeerkamer.  

 

“De ontwikkelingen rondom nieuwe wet- en regelgevingen gaan gewoon door en vragen om slimme oplossingen en producten. We hebben het razend druk om onze opdrachtgevers en installateurs te ondersteunen met oplossingen,” aldus Kuijpers

Hoogste rendement

Orcon / Thercon biedt twee soorten lucht/water-warmtepompen aan: de Alfea en Loria. De Alfea is het topproduct van Atlantic. Hoge COP-waarde, BENG-ready. Een warmtepomp met een slimme ingebouwde coaxiale warmtewisselaar die ook dient als buffervat. Alle koppelingen, leidingwerk en bedrading zijn voorgemonteerd. De Alfea is bedienen met je smartphone en uit te breiden met een 200, 300 en 500 liter boiler. De Loria is de populaire lucht/water-warmtepomp die goed scoort op prijs/prestatie een goed toepasbare oplossing in de seriematige woningbouw.  

 

Uitfasering R410A

Om de positie verder uit te breiden, volgt Kuijpers de wereldwijde trends en ontwikkelingen op de voet. “Zo zijn wij al druk bezig met het gereedmaken van ons assortiment voor de aankomende regelgevingen. Dit houdt ook het uitgebreid testen in, bij instanties zoals de KIWA. Naar verwachting kunnen we binnenkort een aantal sterke resultaten van kunnen presenteren.”

 

Daarnaast is Orcon / Thercon bezig met de uitfasering van het koelmiddel R410A en wordt de overstap gemaakt naar R32. “Het gros van de Fujitsu aircoheaters die naast Atlantic warmtepompen aangeboden worden, heeft deze transitie al gemaakt. Ook de warmtepompen volgen deze lijn, waaronder de Alfea die nu ook in R32 uitvoering beschikbaar is.”

 

 

‘Duidelijkheid over de geluidsnorm heeft op zich laten wachten, maar wij hebben oplossingen gezocht.’

 

 

Geluid

Vanuit de markt komen er vragen over de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen, schetst Kuijpers. “Duidelijkheid over de norm heeft op zich laten wachten, maar wij hebben oplossingen gezocht.” Reden voor de fabrikant om ook hier slimme oplossingen aan te dragen. “Hiervoor hebben we de Climeleon ontwikkeld. Deze omkasting voor buitendelen brengt tot 7dB geluidsreductie met zich mee. Dan ben je er altijd van verzekerd dat je aan de geluidsnormen kunt voldoen. Mits het een goed uitgevoerde installatie betreft natuurlijk.”

 

Goede zaak van de nieuwe geluidsnorm is volgens Kuijpers dat het de bewoners beschermt tegen overlast. “Dit ondersteunen wij van harte. Iedereen wil tevreden eindgebruikers en bewoners. Daar waar het een issue is, bestaat een oplossing.”

 

Vanuit de praktijk krijgt Kuijpers feedback op het thema van geluidsproblematiek. “Een warmtepomp maakt inderdaad geluid, maar geen lawaai. De meeste geluidsklachten ontstaan door verkeerde plaatsing, installatie, of het kiezen van een te lichte of anderzijds niet geschikte oplossing. In de markt lopen veel fabels en feiten door elkaar, wat het draagvlak voor warmtepompen helaas niet vergroot. Geluid is immers een subjectieve ervaring.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Orcon / Thercon.

Logo

www.fujitsuclimate.nl

Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Orcon/Thercon

9/12
Loading ...