brand logo + logo PW


Elske Mouw, Dutch Spices

‘De kruiden, marinades en sauzen van Dutch Spices zijn voor iedereen toegankelijk’

Betty groen

Inclusiviteit. Een term die niet altijd direct met producten uit de voedingsmiddelenindustrie geassocieerd wordt, maar wel helemaal in de huidige tijdgeest past. Elske Mouw, algemeen directeur van Epos bv, legt uit waarom ‘inclusief’ juist van toepassing is op de smaakcomponenten van hun merk Dutch Spices. 

Lees verder

Mouw: “De kruiden, marinades en sauzen van Dutch Spices zijn voor iedereen toegankelijk, of je nu vegetarisch of veganistisch eet, of een eetpatroon hebt dat halal is. Ook zijn al onze producten gegarandeerd allergeenveilig en kan iedereen ze probleemloos eten, zonder dat het etiket gescreend hoeft te worden op de veertien wettelijke allergenen.”

 

Dutch Spices is een merk van Epos bv dat onderdeel uitmaakt van de Bieze Food Group. Al ruim 65 jaar produceert Epos smaakcomponenten voor de voedingsmiddelenindustrie en versspecialisten, in de vorm van kruidenmixen, marinades, sauzen, chutneys en paneermixen, zodat zij hun afnemers smaakvolle eindproducten aan kunnen bieden die aansluiten op de recente trends en ontwikkelingen.

 

Al decennialang was Epos zich bewust van het belang van glutenvrije producten. Consumenten met een glutenintolerantie moesten niet beperkt worden in hun keuze door een smaakcomponent die gluten bevat. Later werden meerdere allergeenvrije producten aan het assortiment toegevoegd. Ongeveer tien jaar geleden werd het merk Dutch Spices op de markt gezet, smaakcomponenten die gegarandeerd veilig zijn wat betreft de veertien wettelijke allergenen en geschikt zijn voor iedereen met een specifiek voedingspatroon. “Dutch Spices is het enige merk in de markt van smaakcomponenten dat naast BRC en Halal ook gecertificeerd is volgens de strengste eisen van het SimplyOK-systeem”, voegt Mouw daaraan toe. “Ook in het buitenland is deze propositie uniek en is Dutch Spices een gewilde smaakpartner.”

 

SimplyOK is een belangrijk certificaat

“SimplyOK is een internationaal allergenenmanagementsysteem en maakt de structuur rondom kruisbesmetting inzichtelijk, waarbij het risicobeoordelingssyteem Vital de norm is. Doordat wij gecertificeerd zijn mogen wij als enige bedrijf de claim voeren dat wij veilig produceren met betrekking tot kruisbesmetting. Dit kunnen wij doen, omdat wij al onze producten van Dutch Spices zelf produceren in een eigen productielocatie, volledig gescheiden van onze overige activiteiten”, legt Mouw uit.

‘De smaakmakers van Dutch Spices bieden volop keuzevrijheid, want al onze producten zijn gegarandeerd allergeenveilig’

“Als toeleverancier van smaakcomponenten willen wij het onze afnemers eenvoudiger maken om producten te maken voor de verschillende doelgroepen. Denk aan gekruide aardappeltjes, maar ook aan de vegetarische burgers. Wij zorgen ervoor dat ze minder beperkt zijn in hun keuzemogelijkheden. De smaakmakers van Dutch Spices bieden volop keuzevrijheid, want al onze producten zijn geschikt voor iedereen en zijn gegarandeerd allergeenveilig.”

 

Productontwikkeling samen met de industrie

Dutch Spices biedt een ruim assortiment smaakcomponenten, maar biedt de industrie ook de mogelijkheid om samen nieuwe smaken onder private label te ontwikkelen. Mouw: “Wij hebben verschillende deskundige ontwikkelaars in dienst met specifieke vakkennis die bij onze afnemers op locatie kijken wat de verschillende mogelijkheden zijn. We doen dit op locatie omdat het productieproces van invloed kan zijn op de receptuur. Een klant kan bijvoorbeeld een vaste toevoerlocatie van zout hebben, om maar iets te noemen.”

Asian inspired ginger lime chicken skewer

Asian inspired ginger lime chicken skewer

Ratatouille Indiana

Ratatouille Indiana

Satésaus zonder pinda’s

Naast de samenwerking met de industrie blijven de productontwikkelaars ook volop eigen producten ontwikkelen. “En binnen die productontwikkeling blijven we onszelf volop uitdagen”, lacht Mouw. “Zo kijken we bijvoorbeeld graag naar smaakmakers die eigenlijk niet zonder een van de veertien bekende allergenen kunnen. Neem bijvoorbeeld pindasaus. Door goed te kijken naar bepaalde combinaties van smaken en ingrediënten, zijn we erin geslaagd om een satésaus zonder pinda’s te ontwikkelen. Op deze manier laten we zien dat inclusiviteit absoluut geen beperkter aanbod hoeft te betekenen, dat er juist erg veel mogelijk is en dat er geen concessies gedaan hoeven te worden aan smaak, geur, kleur en houdbaarheid.”

 

Partner of Choice

Mouw is ontzettend blij met de waardering die de organisatie krijgt vanuit de industrie. “Veel mensen zullen van oudsher Epos kennen. Deze mooie uitslag laat zien dat we met Dutch Spices inderdaad onderscheidend en op de goede weg zijn. Dit ondersteunt onze plannen om het merk Dutch Spices binnenkort te relaunchen en nog sterker neer te zetten. Hierbij zoeken we bondgenoten om onze visie en missie verder uit te dragen. We doen dit met een optimistisch en positief team dat betekenisvol wil zijn voor een grote groep mensen voor wie de keuze voor voeding niet altijd eenvoudig is. Door gegarandeerd allergeenveilig te produceren en met een assortiment smaakmakers dat geschikt is voor iedereen, staan wij voor inclusiviteit en zijn wij de smaakpartner voor iedereen.”

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dutch Spices.


Logo Dutch Spices

dutchspices.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

Dutch Spices

10/12
Loading ...