brand logo + logo Warmtepompen“Wij verwelkomen nieuwe partners met innovatieve technieken”

Koninklijke Damstra Installatiegroep heeft al vele jaren ervaring met warmtepompen. Het installatiebedrijf werkt met een aantal vaste leveranciers. Kwaliteit is daarbij een voorwaarde, maar ook de prijs en tijdig kunnen leveren zijn belangrijke pijlers. Voor innovatieve technieken zet het bedrijf de deur open voor nieuwe samenwerkingsverbanden.

Lees verder


Tekst Evi Husson / Beeld: NFP Photography

 

 “Noflik wenje, wurkje en libje, troch ús ljocht, lucht, wetter en waarmte oftewel mensen in staat stellen comfortabel te wonen, werken en leven in een duurzaam klimaat van licht, lucht, water en warmte. Dat is waar wij als installatiebedrijf voor staan. We willen met onze kennis en kunde onze klanten adviseren om tot de beste oplossing te komen”, zegt Teake Damstra, commercieel directeur bij Koninklijke Damstra Installatiegroep. Hij is verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe vaak bedrijfsmatige opdrachten, inkoop van producten bij leveranciers en het contact houden met bouwkundige aannemers en klanten.

 

Vaste leveranciers

“Als je specifiek kijkt naar het onderdeel warmtepompen, dan zijn er doorgaans vier fabrikanten waarvan we warmtepompen afnemen (alpha innotec, Itho Daalderop, NIBE en Mitsubishi). Dit gebeurt in sommige gevallen rechtstreeks, maar vaak ook via een aantal vaste distributeurs waar we goede contacten mee hebben. Belangrijke voorwaarde om met deze partners in zee te gaan is of ze naast het leveren van kwaliteit binnen een bepaalde tijd kunnen leveren. Bij een aantal projecten is de levertijd een uitdaging waardoor dit een belangrijke wegingsfactor is bij onze keuze. Bij grote projectmatige projecten weten we ruim vooraf wat we nodig hebben. Hier vragen we bij een aantal leveranciers een offerte aan waardoor de prijs in deze gevallen doorslaggevend is.”

 

 

‘Drie merken komen regelmatig voor in de berekeningen van adviseurs of opdrachtgevers’

 

 

Variatie

In de praktijk loopt het soms nog anders. “Bij grote projecten heeft vaak een projectadviseur al een BENG- of EPC-berekening gemaakt waarbij hij een bepaalde warmtepomp in de berekeningen heeft meegenomen. De keuze is dan al voor ons gemaakt. Vragen ze onze expertise, dan zorgt dit mogelijk weer voor een andere uitkomst. Kortom per project kan de aanpak en ook de keuze van het type en merk warmtepomp variëren.”

 

Kennis en kunde monteurs

Er is veel keuze op de markt. “Een drietal merken komt regelmatig voor in de berekeningen van adviseurs of opdrachtgevers waardoor het voor ons een logische keuze is om ook in andere projecten met deze merken te werken. Daarnaast krijgen we bijna wekelijks aanbiedingen of informatie van warmtepompfabrikanten over nieuwe modellen in hun assortiment met verbeterde technologie. Intern hebben we echter bepaald dat we ons beperken tot een aantal vaste betrouwbare leveranciers. We weten dat ze kwaliteit leveren en we voorkomen hiermee dat onze monteurs tientallen verschillende merken en typen warmtepompen moeten installeren. Hoe breder je inkoopassortiment, hoe meer belasting je legt op de servicemonteurs. Zij moeten de nodige kennis hebben om de warmtepompen te plaatsen en storingen snel te kunnen oplossen.”

 

Klant komt op eerste plek

Fabrikanten geven vaak aan dat ze garantie en service bieden bij storingen. “In de praktijk blijkt dat ze het vaak erg druk hebben. Als er in het weekend één van onze klanten een storing heeft, moet die ook in het weekend kunnen worden opgelost. Wij willen onze klanten niet in de kou laten staan als een fabrikant geen tijd blijkt te hebben. Daarom is het aantal merken dat we voeren met betrekking tot warmtepompen beperkt zodat onze eigen monteurs zelf de storingen kunnen verhelpen.”

 

 

‘We geloven sterk in waterstof als oplossing’

 

 

 

Waterstof

Toch is er ruimte voor nieuwe samenwerkingsverbanden. “Onze missie is adviseur van installaties van de toekomst worden. Dit betekent dat we sterk inzetten op nieuwe technieken die een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Hiervoor zoeken we bewust de samenwerking op met partners die eveneens willen innoveren. We geloven bijvoorbeeld sterk in waterstof als oplossing. Ondertussen bouwen wij kennis en ervaring op zodat we helemaal klaar zijn als de waterstof-uitrol een feit wordt.” Met nieuwe partners. “ATAG heeft inmiddels al een ketel aan ons geleverd waar dertig procent waterstofbijmenging mogelijk is zodat we kunnen onderzoeken hoe dit werkt. De volgende stap is om een volledige waterstofketel in huis te hebben. We voeren hierover inmiddels gesprekken, onder meer met Remeha over hun nieuwe waterstofketel. Kortom bij nieuwe technieken gaan de deuren naar nieuwe partners open.”

 

Batterijopslag

Qua batterijopslag heeft Koninklijke Damstra Installatiegroep samenwerking gezocht met Dr Ten. “Binnen enkele weken installeren we in huis een demobatterij van deze fabrikant. Niet op hoofdbasis van lithium, want dat is volgens ons veel te belastend, maar op basis van zeezout.” De zeezoutbatterij van Dr Ten is een batterij gemaakt met mineralen, koolstofsoorten en zouten die grotendeels uit de zee en natuurlijke materialen worden gewonnen. In tegenstelling tot traditionele batterijen kan de zeezoutbatterij volledig worden leeg geladen en worden gerecycled. Deze batterij heeft inmiddels al verschillende innovatieprijzen gewonnen. “De batterij heeft een ruwe laad energiedichtheid van ongeveer 20 Wh/kg, iets lager dan een loodzuur accu maar veel meer laadcycli. De batterij is nog in pilot productie, maar met de demobatterij willen we ervaring opdoen en de komende maanden monitoren om in te schatten wat mogelijk is, wat de voor- en nadelen zijn en dit weer terugkoppelen aan de fabrikant. Wij zien vooral toepassingsmogelijkheden bij ‘all-electric’ woningen. De combinatie met waterstoftechnologie en warmtepompen zien wij als ideaal om de energietransitie in een volgende fase te brengen.”

Interview Teake Damstra

4/13
Loading ...