brand logo + logo Warmtepompen


Rob Spoelman, NIBE

‘De NIBE S2125 is een mooie oplossing voor de bestaande bouw’

“De gasprijzen gaan momenteel helemaal door het dak, dus er is veel interesse in warmtepompen”, vertelt Rob Spoelman, Managing Director Benelux voor NIBE. “Het goede nieuws is, dat je met all-electric helemaal van het gas af kunt. Wij introduceren eind dit jaar een hoge temperatuur lucht/water warmtepomp: de NIBE S2125, een mooie oplossing voor de bestaande bouw.”

Lees verder

Rob Spoelman, NIBE

Het Zweedse bedrijf NIBE produceert al veertig jaar warmtepompen. Ze worden ontwikkeld met de zware Scandinavische omstandigheden als uitgangspunt. Kwaliteit staat voorop bij NIBE. “En wij hebben voor elke situatie een passende oplossing”, licht Spoelman toe. “Of het nu gaat om een nieuwe of een bestaande woning.”

 

De nieuwbouw in Nederland is sinds een aantal jaar helemaal van het gas af, dus die markt is al voorzien van duurzame energie-oplossingen zoals warmtepompen. “Nu is de bestaande bouw dus aan de beurt om van het gas af te gaan richting warmtepompen, en dat is een gigantisch grote markt.”

 

Onlangs is besloten de subsidie op warmtepompen voor de bestaande bouw te verhogen van 20 naar 30 procent, weet Spoelman. “Dit geldt niet alleen voor hybride oplossingen, maar ook voor all-electric”, benadrukt hij. “Dat betekent dat consumenten de subsidie krijgen voor een hybride warmtepomp, maar ook voor alle overige warmtepompen. Het is dus belangrijk dat consumenten daarop gewezen worden, want wil je je huis van het gas afhalen, dan krijg je daar volgend jaar dus 30 procent subsidie voor. Hierover is nu nog veel onduidelijkheid.”

 

 

‘De nieuwe  S2125 lucht/water warmtepomp heeft met het duurzame koudemiddel van R290 slechts een GWP-waarde van 3’

Betere prestaties

De focus van NIBE is helemaal gericht op warmtepompen. Dat betekent dat ze al hun energie steken in het verbeteren van warmtepompen. “En zo kunnen we betere prestaties realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van rendement en geluid. Kwaliteit is voor ons heel belangrijk.”

 

Door de jaren heen heeft NIBE een breed assortiment aan warmtepompen ontwikkeld. “We produceren water/water, lucht/water, ventilatielucht/water en hybride warmtepompen”, licht Spoelman toe. “In de nieuwbouw zien we dat de water/water, lucht/water en ventilatie/water warmtepompen veel worden gebruikt, en dat ventilatielucht een steeds belangrijker deel inneemt.” Voor de bestaande bouw zal lucht/water een belangrijke oplossing zijn, verwacht hij. “Hiervoor introduceren we eind 2021 een mooi product: de S2125 lucht/water warmtepomp die met het duurzame koudemiddel van R290 slechts een GWP-waarde van 3 heeft. Deze kan een maximale aanvoertemperatuur leveren tot 75 graden Celsius. Dat betekent dat deze warmtepomp in bestaande situaties goed functioneert, dus ook met de radiatoren in de bestaande bouw.”

Voor de beste resultaten is het uiteraard altijd beter om naar een lage temperatuur afgiftesysteem te gaan, meldt Spoelman. “Bijvoorbeeld naar vloerverwarming of naar lage temperatuur convectoren waarbij de SCOP met 5,0 zeer hoog te noemen is. Maar stel dat je klant dat niet wil; men wil gewoon de huidige radiatoren laten hangen; dan kan dat met deze S2125 warmtepomp. Vaak wordt er gezegd: er zijn zulke hoge investeringskosten in de bestaande bouw. Dat is met deze warmtepomp dus veel minder, want ten eerste kan men de ‘oude’ radiatoren blijven gebruiken, en ten tweede is er dan ook nog die subsidie van 30 procent. Daardoor wordt de warmtepomp een stuk voordeliger en voor veel consumenten veel aantrekkelijker.”

Rob Spoelman, NIBE

Spoelman: ‘Voor de bestaande bouw zal de lucht/water warmtepomp een belangrijke oplossing zijn.’  

Connectiviteit

De S2125 is de stilste warmtepomp in de markt dankzij het nieuw productontwerp en de keuzemogelijkheid voor silent mode. Hij is onderdeel van de S-serie, de nieuwste serie warmtepompen van NIBE. De S-serie is de opvolger van de F-serie. “In deze reeks staat connectiviteit centraal”, licht Spoelman toe. “We hebben de verbindingen volledig draadloos gemaakt. Hiermee is de warmtepomp de smart hub geworden in de woonomgeving.” NIBE kan alle onderdelen leveren die verbinden met deze smart hub, zoals thermostaten, sensoren, radiatorkranen et cetera. “Ons platform MyUplink heeft ook een update gekregen met meer functionaliteit voor de consument en de installateur.”

 

De warmtepompen van NIBE worden via de groothandel geleverd aan installateurs. “Alle installateurs kunnen bij ons kopen. In de NIBE Academy geven we gratis trainingen voor onze producten, zodat ze er goed mee uit de voeten kunnen. We besteden veel tijd en geld om installateurs goed op te leiden.”

 

NIBE is een multinational die is opgericht in 1952. Het had in 2020 een omzet van 2,7 miljard euro. Het bedrijf levert wereldwijd producten. In Europa en Noord-Amerika is NIBE marktleider in warmtepompen. Nederland was het eerste exportland voor NIBE; eerst met boilers en later met warmtepompen.  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NIBE.


Logo Nibe

nibenl.nl


Benieuwd naar de overige onderzoeksresultaten? Kik hier 

NIBE Energietechniek

6/13
Loading ...