brand logo + logo Warmtepompen


Voorwoord

Betrouwbare merken 

Het aantal merken warmtepompen dat op de Nederlandse markt wordt aangeboden ligt op zo’n 160. Althans, dit is het aantal merken waarvoor de ISDE-subsidie aangevraagd kan worden. Bij een deel hiervan gaat het om grote warmtepompen voor kantoren of scholen en bij grofweg driekwart om warmtepompen voor woonhuizen. Een globale berekening (60.000 verkochte warmtepompen in 2020 en 120 merken) laat zien dat er vorig jaar gemiddeld per merk 500 warmtepompen zijn verkocht.

 

Naast de bekende producenten, die een fors deel van de verkoop voor hun rekening nemen, zijn er veel onbekendere namen met waarschijnlijk zeer kleine verkoopaantallen. Die zijn vooral afkomstig uit Europese landen. Dat zijn niet alleen de vooraanstaande productielanden als Duitsland, Zweden en Italië; want in bijna alle Europese landen zijn warmtepompproducenten te vinden. Veel daarvan bieden hun producten dus ook in Nederland aan. De onbekendere producenten van buiten Europa komen vooral uit China.

Lees verder


Uko Reinders

Uko Reinders,
hoofdredacteur Warmtepompen 

Om in de ISDE-lijst te worden opgenomen, moet een product voorzien zijn van een Ecodesign energielabel. Ecodesign is een richtlijn die minimumeisen stelt met betrekking tot energie-efficiëntie. Voldoen producten hier niet aan, dan mag er geen CE-keurmerk worden aangebracht en kunnen ze niet op de Europese markt worden verkocht. Of een producent aan Ecodesign-richtlijnen voldoet, is de verantwoordelijkheid van de fabrikant zelf. Daar wringt de schoen, want hoe betrouwbaar is een slager die zijn eigen vlees keurt?

 

Om misverstanden over hun betrouwbaar te voorkomen, laat een deel van de fabrikanten hun warmtepompen door onafhankelijke gespecialiseerde partijen keuren. Het overzicht van deze kwaliteitsverklaringen is te vinden bij Bureau CRG. Daar kan iedereen de rapporten inzien. Het is niet onlogisch dat de best beoordeelde merken in deze editie van Partner of Choice terug te vinden zijn in de BCRG-database.

Voorwoord Uko Reinders

3/13
Loading ...